OECDs siffror över arbetslösheten är något osäkra i denna coronatid konstateras i en fotnot till statistiken. Mätningen gäller mars, men med tillägg av mer aktuella data från april.
Både USA och Kanada närmar sig en arbetslöshet på 15 procent i april. Utvecklingen har varit särskilt dramatisk i USA, där arbetslösheten steg med över 10 procentenheter.
I mars visar siffrorna en svag ökning för hela OECD-området till 5,6 procent. För de 19 euro-länderna, som organisationen särredovisar, steg den till 7,4 procent.
Japan, som haft en extremt låg registrerad arbetslöshet, hade inte mer än 2,5 procent arbetslösa i mars.
I USA hade i slutet av april 26 miljoner arbetslösa. I en artikel i New York Times motsvarar detta hela arbetskraften i 25 av de mindre delstaterna. Där, liksom i övriga OECD, är lågavlönade arbetare och kvinnor särskilt hårt drabbade när ekonomin stannar upp.
Den amerikanska arbetslösheten växer i mycket högre takt än i Europa, trots att även Trump-administrationen har ett löneskyddsprogram för företag som behåller sina anställda. Det är uppbyggt med förmånliga lånegarantier och omfattar 6 700 miljarder kronor.
Nobelpristagaren och ekonomen Joseph Stiglitz kallar programmet katastrofalt i media och är kritisk till att stöd inte ges direkt till löntagarna som i Europa.
Den flacka utvecklingen av arbetslösheten i Europa speglar inte farhågorna om en mycket hög arbetslöshet. ILO bedömer att ytterligare 12 miljoner européer kommer att förlora jobbet i år.
Siffrorna över arbetslösheten i de rika OECD-länderna måste tas med en nypa salt. Bland arbetslösa i USA registreras personer som fått löfte om återanställning och i Europa skulle räknats som permitterade. Systemen skiljer sig åt och är svåra att jämföra.
USA skiljer sig från övriga OECD-länder genom en extremt snabb uppgång av antalet registrerade arbetslösa. Se kurvan i orange. Se grafik här.
OECD
OECD står för organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling och har 37 medlemsstater: Australien, Belgien, Chile, Colombia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Israel, Island, Italien, Japan, Kanada, Lettland, Litauen, Luxemburg, Mexiko, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.
Källa: OECD
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.