Överskattar män sig själva även i arbetslivet?

2017-06-07 16:50 Tiina Demargne  

Kan manliga långdistanslöpares tendens att överskatta sina förmågor förklara lönegapet mellan män och kvinnor? Det grunnar forskare på efter en ny studie om tidsoptimism.

Det är Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som har undersökt tio långlopp, skriver tidningen Forskning. Hon ser tydliga skillnader mellan könen och resultat är tydligt för i alla lopp uppger män en snabbare förväntad sluttid än den faktiska sluttiden.

– En långdistanslöpare tränar regelbundet och har ofta god koll på sin löptid. Därmed bör hen också ha korrekta förväntningar inför ett tävlingslopp. Men min studie visar att så inte är fallet, säger Mitesh Kataria, till tidningen:

– Fenomenet att män tenderar att överskatta sin förmåga kan gälla även utanför löparbanan, exempelvis på arbetsmarknaden. Där vore det intressant att i förlängningen undersöka om mäns tendens till att överskatta sig själva till viss del kan förklara lönegapet mellan män och kvinnor.

Länk till studien här.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer