Nyheter

Permitterade utbildas för beredskapspool till vården

– Vi vill skapa en kanal från näringslivet in till vården som ska vara snabb, effektiv och kostnadsfri. Det är ett exceptionellt läge och då måste näringslivet hjälpa till, säger Fredrik Hillelson, vd för Novare. Foto: Raphael Stecksén och Jerker Ivarsson

CORONAVIRUS. Permitterad personal från näringslivet bygger en beredskapspool som ska avlasta vården. – För att vara att förberedda ifall det värsta händer. Jag hoppas att den aldrig kommer behöva användas, säger Fredrik Hillelson, vd för Novare.

Publicerad

Det är rekryteringsbolaget Novare som är initiativtagare till projektet som finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och som drivs tillsammans med Sophiahemmets högskola.

– Vi vill skapa en kanal från näringslivet in till vården som ska vara snabb, effektiv och kostnadsfri. Det är ett exceptionellt läge och då måste näringslivet hjälpa till, säger Fredrik Hillelson, vd för Novare.

När flygbolaget SAS, i mitten av mars, kom med beskedet att 10 000 av företagets medarbetare permitteras väcktes idén att kunna ta tillvara på personalen, som har grundläggande sjukvårdsutbildning redan. Sophiahemmets högskola sa ja till att ansvara för en intensivutbildning och Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse gav finansiering till projektet. Den första pilotutbildningen med 30 deltagare från Sas kabinpersonal startar i slutet av mars.

Utbildningen, som är på tre dagar, sker till största delen digitalt. Deltagarna kommer att lära sig om infektionssjukdomar, hygien, patientssekretess och omvårdnadsmetoder. Kursen kommer också innehålla praktiska moment, som hur man ger information till patienter och anhöriga, rengör material och hjälper till med olika administrativa uppgifter. 

– Tanken är att dessa personer ska kunna ge service och på så sätt avlasta så att läkare och sjuksköterskor i än högre grad ska kunna ägna sig åt att vårda svårt sjuka patienter, säger Fredrik Hillelson.

Novare bidrar med rekryteringen till utbildningen samt rekryterar sedan ut de som gått den. Efter stort intresse bland arbetsgivare runt om i Sverige har projektet nu snabbt skalats upp. All permitterad personal från näringslivet, kan nu söka vårdutbildningen men med kravet att den sökande har grundläggande sjukvårdskompetens. Andra kompetenser som vården kan behöva till exempel inom it och projektledning samlas också de i en beredskapspool som håller på att byggas upp.

– Det som gäller nu är speed. Vi har kontaktat Stockholms sjukhus och sagt att vi kostnadsfritt kommer att förmedla folk. Målet är att sjukhusen ska ha bemanning inom 24 timmar.

För närvarande erbjuds bara utbildningsplatser i Stockholm men planen är att skala upp projektet till fler platser i Sverige.

Beredskapslyftet

Beredskapslyftet är en koordinerad resurspool, ett verktyg för att samla in tillfälligt tillgängliga personer som kan utgöra en resurs för sjukvården i Stockholmsområdet. Målet är att skapa en plattform som snabbt kan skalas upp, både geografiskt men också med fler aktörer.  Ett exempel på Beredskapslyftet är den intensivutbildning som Sophiahemmet Högskola och Novare med finansiering av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse har tagit fram för SAS permitterade kabinpersonal.

Läs mer: www.novare.se/beredskapslyftet