Personalavtal bröt mot grundlagen

2020-01-27 10:03 Tiina Demargne  
Stadshuset i Nyköping. Foto: Henrik Montgomery/TT

Anställda i Nyköpings kommun tvingades skriva på ett avtal som fråntog dem meddelarfriheten, en rättighet som skyddas av grundlagen, skriver Sörmlands Nyheter.

Samtliga anställda inom skolan och förskolan var tvungna att skriva under avtalet innan de fick börja jobba, skriver tidningen.

"Inom skolverksamheten gäller inte den s.k. meddelarfriheten som gäller i många andra sammanhang. Det är därför förbjudet att lämna ut sekretessbelagda uppgifter till tidningar, radio och TV", lyder en av formuleringarna. En annan formulering varnar anställda för att de kan dömas till fängelse om de lämnar ut uppgifter som omfattas av sekretess.

Läs mer: Offentliga arbetsgivare ska inte lägga sig i anställdas värderingar

Camilla Svensson, tillförordnad HR-chef på kommunen, säger att det var en olycklig formulering.

Vi kommer nu gå ut och be om ursäkt till vår personal om den formuleringen och förklara att det inte är så vi menar. Meddelarfriheten är en grundförutsättning för ett demokratiskt samhälle, säger hon.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer