Polisanställd gjorde sökningar på kriminell pojkvän

2019-09-25 10:51 Ann Olrin  

En anställd på polismyndigheten stäms i Malmö tingsrätt för att vid ett flertal tillfällen ha gjort sökningar i polisens register som inte hade med hennes arbete att göra.

Kvinnan gjorde upprepade slagningar på sin kriminella pojkvän i polisens olika register, skriver Sydsvenska Dagbladet. När hon efter flera år fastnade i en internkontroll visade det sig att hon även gjort förbjudna slagningar på fyra andra personer.

Kvinnan anställdes inom polisen i Malmö för några år sedan. Några månader dessförinnan hade polisen gjort ett knarktillslag mot lägenheten där hon var skriven. Då hittades kokain värt 170 000 kronor och 330 gram cannabis.

Detta ledde till att kvinnans dåvarande pojkvän dömdes till tre år och tre månaders fängelse. I förhör uppgav mannen att kvinnan inte hade något med narkotikan att göra.

 

I stämningsansökan framgår att kvinnan sedan 2016 gjort ungefär 10 slagningar på pojkvännen. Hon har även gjort slagningar på fyra andra personer som inte haft något att göra med hennes yrkesutövning.

Kvinnan har i förhör sagt att hon gjorde slagningarna för att kontrollera om ryktena om pojkvännen var sanna.

– Hon förnekar brott. Det är rätt dålig information innan man börjar på polisen om vilka regler som gäller, säger advokat Sven-Eric Ohlsson som företräder kvinnan till Sydsvenskan.

Men enligt stämningen genomgår varje nyanställd en utbildning i vilka slagningar som är tillåtna och inte. Dessutom kommer informationen upp varje gång en medarbetare loggar in sig i sin dator.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer