Tidigare har en lönerevision på 5,4 procent genomförts. I höst ska lönerevisionen alltså i snitt ge 5,7 procent.
Utöver det har Polisförbundet och Polismyndigheten kommit överens om 1 procent för att utveckla karriär- och utvecklingsvägar. Dessutom tillkommer 1 procent per år till lönesättning för den som byter tjänst eller befattning. Sammanlagt leder överenskommelserna till en löneökning på 15 procent, som också var Polisförbundets mål för hela den treåriga avtalsperioden.
Nu är det poliser i polisiär verksamhet, kärnverksamheten, som ska prioriteras, framhåller Niklas Simson, på förbundets hemsida.
Även Polisförbundets ordförande Lena Nitz kommenterar lönerevisionen på förbundets hemsida:
”Vi har tagit ett bra och nödvändigt steg för att uppvärdera polisers löner. Med dagens överenskommelse når vi vårt mål om 15 procent för avtalsperioden. Det är en framgång. Men det kommer att krävas fortsatta satsningar under lång tid framöver. Polisers löner måste stå i proportion till den kompetens och det ansvar yrket kräver”
Motparten, Anders Thornberg, rikspolischef, är också nöjd med överenskommelsen som sätter ramen för kommande lönerevision:
”Jag är glad att vi har enats om en väg framåt för att fortsätta uppvärdera polisyrket. Det innebär ett viktigt erkännande av det betydelsefulla arbete som dagligen utförs av våra poliser. Nu skapar vi förutsättningar för att fortsätta stärka svensk polis”, säger rikspolischef Anders Thornberg.
Målet är att utbetalning ska ske före årsskiftet.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.