Politisk vilja avgör a-kassans storlek

2020-06-16 10:20 TT  
Utredaren Maria Hemström Hemmingsson. Foto: Claudio Bresciani/TT-Bild

Den som har stark ställning på arbetsmarknaden får stämpla längre än den som hankar sig fram med inhopp. Det är ett av förslagen till nya regler i a-kassan.

A-kassan ska baseras på inkomst och inte arbetad tid som gäller i dag, föreslår utredaren Maria Hemström Hemmingsson i ett förslag till nya a-kasseregler som hon överlämnar till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Det ska vara ett regelverk som ska fungera i decennier, säger Maria Hemström Hemmingsson apropå de många förändringar som varit på sistone.

Kostnadsneutrala

Utredningens förutsättningar var att förslagen ska vara kostnadsneutrala för staten.

Utredaren lägger fram en modell, hur den kommer att se ut exakt vad gäller nivåer i ersättningen lämnar hon över till politikerna.

– Beroende på ekonomiskt utrymme och politisk vilja, säger Maria Hemström Hemmingsson.

För att få a-kassa måste du enligt förslaget ha haft en årsinkomst på minst 120 000 och fyra av de månaderna måste inkomsten ha varit minst 10 000 kronor i månaden.

Ersättningen ska sedan bygga på hur stor inkomst man har haft, hur länge man varit medlem i a-kassan och hur länge personen varit arbetslös. Ersättningen trappas sedan ner med tio procent efter 100 dagar, ytterligare fem procent 100 dagar senare.

Inte lika

Alla arbetslösa kommer inte att få lika många dagar med a-kassa, enligt utredarens förslag. Den med stark förankring på arbetsmarknaden kommer att få som mest 300 dagar med a-kassa. Den med sämre förankring, som lever på inhopp och vikariat får bara 100 dagar.

Det motiveras med att det är samhällsekonomiskt viktigare att den med ett mer kvalificerat yrke får "rätt" nytt jobb och därmed får leta längre.

Dessutom är de 100 dagarna en förbättring jämfört med i dag för personer med kort och svag förankring på arbetsmarknaden.

– De har inte rätt till någon ersättning i dag. Och för många är det fullt tillräckligt för att hitta ett nytt jobb, säger utredaren.

TCO välkomnar

Tjänstemannaorganisationen TCO välkomnar att inkomst ska styra möjlighet att få a-kassa, men gillar inte förslaget till avtrappning av ersättningen. Något sådant behov finns inte eftersom nästan alla får jobb innan ersättningsperioden är slut, enligt facket.

"Risken är snarare att anslutningen till a-kassorna skulle sjunka och betalningsvilligheten till försäkringen minska", skriver Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar.

De nya a-kassereglerna föreslås börja gälla 1 januari 2023.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer