Nyheter

Politiska strejker vanligare i Finland

Jarkko Eloranta.

I januari 2018 genomfördes en politisk strejk i Finland mot försämringar i arbetslöshets- skyddet.Senare samma år, i oktober, var det dags igen, då mot försämringar i uppsägnings- skyddet.

Publicerad

Politiska stridsåtgärder förs inte separat i Finland, men uppskattningsvis ordnas årligen några politiska stridsåtgärder i Finland. Det kan handla om allt från att arbetstagare marscherar ut från sin arbetsplats i en kvart till att arbetstagarna lägger ner arbetet en hel dag och stora demonstrationer ordnas.

– Det är inte lätt att organisera politiska stridsåtgärder. För att mobilisera medlemmarna krävs en väsentlig orsak, konstaterar Jarkko Eloranta som är ordförande för Finlands fackförbunds centralorganisation, FFC, finska motsvarigheten till LO.

För att lyckas krävs det, enligt honom, att facken har fört diskussioner med sina medlemmar om varför stridsåtgärden behövs och varför den är nödvändig. Fackföreningsrörelsen måste också kunna motivera de politiska stridsåtgärderna i den offentliga debatten, påpekar han. De arbetsgivare som berörs av en politisk strejk förlorar ekonomiskt, trots att de inte kan påverka orsaken till strejken. Den allmänna opinionen kring politiska strejker kan därför lätt bli negativ. Efter de politiska stridsåtgärderna i Finland gick diskussionen het.

Vilket utfall politiska stridsåtgärder får är svårt att förutse. Ibland ger de effekt, men inte alltid. Enligt Jarkko Eloranta hänger det ihop med den bakomliggande orsaken till strejken.

Fackförbunden protesterade förra hösten mot regeringens förslag på försämringar i uppsägnings­skyddet. De använde sig av olika stridsåtgärder under en längre tid. Då hade de en viss effekt, konstaterar Jarkko Eloranta.

– Vi lyckades inte fälla förslaget helt, men de hade en förmildrande effekt.

Regeringens förslag var att det skulle bli lättare att säga upp på grund av personliga skäl på företag med färre än 20 anställda. Efter stridsåtgärderna blev för­slaget en formulering om att företagets storlek ska beaktas vid uppsägning.

Hur ser ni på uppmaningen till klimatstrejk?

– Det är en viktig fråga, men vi har inga planer på att ordna klimatstrejk. De finska klimatmålen, som den nya regeringen har beslutat om, har bland de mest ambi­tiösa målsättningarna i världen, konstaterar han.

Finlands mål är att vara koldioxidneutralt 2035, tio år före Sverige.