Protester på gatorna i franska storstrejken

2020-01-17 14:16 TT  
Demonstranter tågade i Lyon och många andra städer i Frankrike. Foto: Laurent Cipriani / TT

Runt 190 000 personer gav sig ut på gatorna runtom i Frankrike för att protestera mot regeringens planer på att höja vissa yrkesgruppers pensionsålder. Transportstrejken, som gick in på sitt 43:e dygn under torsdagens massdemonstrationer, ser inget slut i sikte.

Omkring 23 000 demonstranter visade sitt missnöje med reformen på Paris gator, enligt inrikesdepartementet som uppskattar demonstranterna till 187 000 för hela landet.

Fackförbundet CGT påstår i sin tur att 250 000 protesterade i Paris, skriver Le Parisien.

Siffran är låg jämfört med tidigare, oberoende av vilken part som räknar. Inte ens hälften så många protesterade jämfört med för en vecka sedan, och den är långt från de drygt 800 000 som enligt inrikesdepartementet fyllde gatorna på strejkens första dag.

Det mindre radikala fackförbundet CFDT deltog inte i torsdagens protester, eftersom premiärminister Édouard Philippe nyligen drog tillbaka det mest omtvistade föreslaget i pensionsreformen om att arbetare måste jobba till dess att de fyllt 64 för att ha rätt till full pension.

Läs mer: Hallå där Calle von Scheele...

Men strejken ser inget slut i sikte.

– Det är aldrig för sent för att få en regering att backa, säger CGT:s generalsekreterare Philippe Martinez.

– Vår beslutsamhet är fortfarande lika stark, säger Martinez.

Regeringen planerar att färdigställa reformförslaget på ett regeringssammanträde den 24 januari för att därefter lägga fram det i parlamentet för omröstning.

Omkring 60 procent av fransmännen stödjer strejken, enligt opinionsmätningar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen