Regeringen förbereder lättnader i a-kassan

2020-03-27 13:42 TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

CORONAVIRUS. Regeringen kommer "i närtid" att presentera förslag som uppges göra det lättare att få ersättning från a-kassan. – Det är min prioritet nummer ett nu, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om arbetet med förändringar i arbetslöshetsförsäkringen.

Hon varnar för kommande varselsiffror på en nivå som aldrig tidigare setts.

– Ett förslag kommer i närtid som tar ett helhetsgrepp på arbetslöshetsförsäkringen, säger Nordmark på en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S) efter att ha mött arbetsmarknadens parter om det pressade läget.

Hon vill inte gå in på vilka förändringar i a-kassan som kan väntas, men ett förslag är i alla fall att egenföretagare och frilansare ska kunna göra företaget vilande och kunna få a-kassa på andra villkor än nu.

Utan like

Eva Nordmark varnar för vad som väntar på arbetsmarknaden, bland annat vilka varselsiffror som kommer för hela mars i nästa vecka.

– Vi har inte sett något liknande, inte under finanskrisen och inte under krisen på 90-talet, säger Nordmark.

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, tillägger hon.

– Det är en kris vi aldrig har sett tidigare, säger Ibrahim Baylan.

Liksom Nordmark säger han att regeringens fokus inledningsvis, vad gäller ekonomin och arbetsmarknaden är att rädda så många jobb som möjligt och förhindra att varsel och permitteringar som nu görs slutar med arbetslöshet senare.

Hur länge?

– Allt handlar om hur länge vi måste kämpa med det här viruset, säger Nordmark.

Arbetsmarknadsministern manar alla att se över sitt försäkringsskydd, att vara med i a-kassan är lika viktigt som att ha en hemförsäkring, hävdar hon.

– Det är viktigt att alla tar sitt ansvar, att man som anställd ser över sin inkomsttrygghet. Jag uppmanar alla löntagare att gå med i a-kassan.

Lars Larsson/TT