Nyheter

Regeringen gör det lättare att få a-kassa

Ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under en pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen och samarbetspartierna föreslår att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks, både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem. Ersättningarna höjs också.

Publicerad

Förslagen finns i ännu ett krispaket.

– Fler kommer att omfattas av a-kassan än tidigare och det gynnar de som har en svag anknytning till arbetsmarknaden, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff om de tillfälliga förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen.

De sex karensdagarna i a-kassan tas bort tillfälligt och det blir alltså lättare att kvalificera sig för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Kraven för hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning sänks från tolv månader till tre. Arbetsvillkoret, det vill säga hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad, sänks från 80 till 60 timmar.

Taket höjs

Regeringen, C och L föreslår samtidigt att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan höjs tillfälligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna.

Taket i a-kassan höjs från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna. Detta gör att fler kommer att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen.

A-kassorna tillförs medel för sin handläggning.

– Vi måste också rusta för att alla jobb inte kan räddas, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Därför behöver Arbetsförmedlingen och a-kassorna ha tillräcklig kapacitet, motiverar han.

Arbetsförmedlingen får mer resurser till program, bland annat för att förlänga nystartsjobb och andra former av subventioner.

Ökar yrkesutbildningar

En annan del av paketet är att satsa mer på yrkesutbildningar i hela landet. Staten kommer att ta en större del av finansieringen än i dag och platserna kommer att bli fler.

Även folkhögskolor och studieförbund får del av satsningen.

– Det är långsiktiga satsningar som kommer att tjäna Sverige väl. Det är en mycket god möjlighet för människor som blir arbetslösa att både stärka sig själva och vårt samhälle, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Kostar miljarder

Totalt kostar paketet 10,8 miljarder kronor. Att stärka a-kassan och satsa på olika arbetsmarknadsinsatser står för nästan hälften av detta.

– Det är en ganska rejäl summa, säger finansministern.

En av arbetsmarknadsåtgärderna är att personer som har extratjänst, nystartsjobb eller liknande i dag kan förlänga detta med ytterligare ett år. Andra åtgärder är att ge bidrag till gröna jobb och sommarjobb till ungdomar.

En annan del i paketet innebär att det så kallade fribeloppet för arbetsinkomst inom studielånssystemet, CSN, tas bort tillfälligt. Det ska göra att läkar- och vårdstudenter och andra studerande inte ska dra sig för att rycka in där de behövs av oro för att deras studielån ska minskas.

LO välkomnar förslaget

LO välkomnar förslaget om sänkta krav på vem som kan få a-kassa.

– Det är klart att det är väldigt bra förslag. Jag tror att tiotusentals människor har undrat hur de ska kunna betala sin nästa månadshyra, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO välkomnar också förslaget om att utöka Arbetsförmedlingens kapacitet och att utöka utbildningsplatserna. Thorwaldsson säger att "de svenska parterna har levererat".

– Nu har vi gjort tre gemensamma satsningar. Första för att minska smittspridningen och ta bort karensdagen, det andra är ett akutpaket för att rädda många av våra små företag, och det tredje i dag för att skydda löntagarna. Det är naturligtvis lika viktigt som att skydda företagen, säger Thorwaldsson.

TT