Nyheter

”Roligt med mer processande igen”

”Jag tycker om att jobba i organisationsvärlden, att vara med och skapa nytt. Vi försöker lösa problem på ett tillfredsställande sätt, så att det blir bra för medlemmarna. Det handlar om att vara kreativ och bidra med sina kunskaper, och samtidigt ha integritet”, säger Sophie Thörne.

Anställningsintervjun. Sophie Thörne har nyss börjat som arbetsrättsjurist på Almega. Efter 14 år som arbetsrättschef på SKL var det dags för något nytt, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Sophie Thörnes karriär

1992

Tingsnotarie vid Stockholms tingsrätt.

1996

Förbundsjurist på SKTF.

2001

Förbundsjurist på Civilingenjörsförbundet.

2005

Arbetsrättschef på SKL.

2008

Blir även ordförande i CEEP:s Social Affairs Committee.

Det är inget självklart karriärsteg, kan man kanske tycka, att hoppa av en chefsroll med så mycket inflytande. Men Sophie Thörne känner sig klar med SKL och tror att hon kommer få stor hjälp av sin erfarenhet på nya jobbet.

– Jag började tänka att man kanske inte behöver gå i mål som chef vid 68, kanske ska jag göra något annat innan dess. 14 år på samma post är en ganska lång tid. Det här känns nytt och spännande.

På vilket sätt?

– Det finns en helt ny palett av medlemsföretag i Almega och nya arbetsrättsfrågor. Jag känner mig också lockad att återgå till mer processande i domstol. Jag har ju haft ett antal mål i AD under min tid på SKL, men det har inte gått att ha så många egna mål i domstol när man är chef.

Vad tror du kommer vara den största skillnaden mot att jobba på SKL?

– Det blir nog att gå från en central arbetsmarknadspart och förhandlande arbetsgivarorganisation som SKL, där jag hade ett sektorsansvar, till en organisation som är en del av Svenskt Närings­livssfären. Det blir en utmaning att stöta och blöta arbetsrättsliga frågor och bidra i diskussionen, men också att inse att andra är ytterst ansvariga för besluten.

Hur tror du att det kommer att kännas?

– Det frågar mina barn också, ha ha. ”Hur ska det gå för dig nu, mamma, när du inte får bossa?” Jag tror att det kommer gå jättebra. Det här skapar utrymme att utveckla andra saker på jobbet.

Och vad tror du om skillnaden i sakfrågorna?

– Mycket är samma, men det kommer nog att handla mer om sådant som rör till exempel företagshemligheter och immaterialrätt som jag inte arbetat med på SKL. Men jag har duktiga och erfarna kolleger att diskutera med.

Vad krävs av en duktig arbetsrättsjurist?

– Att förstå sammanhang och kunna göra en kvalificerad riskbedömning. Sedan behöver man också våga stå för sin bedömning på ett smidigt sätt.