Så här kan ditt företag göra skillnad

2018-02-22 00:00 Kristian Borglund  
Åke Larsson.

Företag som Clas Ohlson, ÖoB, Elgiganten, Preem, Biltema, Plantagen och Fastighetstjänst hjälper personer med asperger vidare i arbetslivet efter den inledande arbetsträningen på Ikea. Men är det rätt väg att gå även för ditt företag?

Det finns en hel del fördelar med att inkludera en person inom autismspektrat i arbetsmiljön, precis som Åke Larsson, HR Business Partner på Ikea, säger. Är man van att hantera personer med asperger, då ökar man också sin förmåga att vara öppen mot och hjälpa andra personer som är annorlunda.

– Vi säljer in det här som kompetensutveckling för de företag vi samarbetar med, säger Åsa von Dahn, grundare och vd på Conexi, som ansvarar för verksamheterna på olika Ikea-varuhus och sköter introduktionen och det inledande stödet när arbets­tagare går vidare till andra samarbetspartner.

Men det finns även saker man bör vara medveten om.

1. Ni kan inte ställa samma krav som på andra medarbetare.

– Om Ulla inte kommer till jobbet får det inte uppstå irritation från andra medarbetare. Man får lära sig att inte fråga ”Vad är det med Ulla?” på samma sätt som man kanske gör med andra medarbetare.

2. Ni behöver ha ett långsiktigt perspektiv.

– Det är ett åtagande att ta sig an en person med någon form av funktionsnedsättning. Man kan inte gå in med attityden att vi testar och ser hur det går.

3. Ni behöver anpassa er – men inte för mycket.

– Samarbetet innebär att matcha hur en person fungerar med en arbetsuppgift som redan existerar. Det som kan behövas är mindre anpassningar. Mattias i reportaget från Ikea har exempelvis ett verktygsskåp som inte delas med andra. Behoven är väldigt individuella.

4. Personalen behöver vara med på noterna.

– All personal på företaget får information om autismspektrum och vårt arbetssätt, men det måste finnas en grundläggande acceptans från början.

Kristian Borglund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer