Så ska visselblåsare skyddas inom EU

2018-04-23 15:57 Tiina Demargne  

I dag lägger EU-kommissionen fram förslag om skydd för visselblåsare inom EU.

– Jag tycker det är oerhört glädjande att kommissionen äntligen har lagt fram ett förslag om stärkt skydd för visselblåsare i hela EU, mycket glädjande, säger Max Andersson, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, enligt sr.se.

– Jag tror att vi kommer få en förstärkning av skyddet för visselblåsare i privata företag i Sverige, säger han.

Visselblåsare har den som anmält allvarliga missförhållanden på sin arbetsplats kommit att kallas.

Många EU-länder saknar skydd för visselblåsare men i och med EU-kommissionen förslag skulle minimilagstiftning införas:

EU-kommissionen konstaterar att skyddet behövs inte minst för att värna om den granskande journalistiken:

– Vi är skyldiga det här till de journalister som förlorat sina liv för att de grävt för djupt, säger EU:s justitiekommissionär Vera Jourova på en presskonferens i Bryssel, till TT.

Förslaget får beröm från politiker och korruptionsbekämpare men alla är inte lika imponerade. Enligt arbetet.se omfattas inte anställda som vågar vittna om överträdelser som skapar en riskabel arbetsmiljö:

– Vår tolkning är att direktivet inte täcker det. Enskilda personer är inte skyddade av direktivet när de rapporterar om sådana överträdelser. Det är en lucka. Vi ska jobba för en förändring där, säger Martin Jefflén, ordförande för den EU-fackliga organisationen Eurocadres, som organiserar tjänstemän och akademiker på EU-nivå.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen