Så står du ut som jobbets stöttepelare

2016-12-05 16:30 Ada Fredelius  
Biktar sig gärna dina kollegor för dig? Här är tipsen som hjälper dig från att bli utsliten. Foto: John Rowley/Alloverpress

Är du den som alla kommer till för att få lätta sitt hjärta på jobbet? Det finns sätt att slippa bli alldeles utsliten i den rollen.

På många arbetsplatser finns personer som kollegorna vänder sig till när de behöver få tala ut, få hjälp med konflikter eller för att få stöd, ett viktigt, men också betungade arbete.

Harward Business Review, HBR, har tittat närmare på fenomenet med arbetsplatsernas oavlönade biktfäder och -mödrar. Tidningen konstaterar för det första att de behövs. På arbetet behöver vi någon att kunna tala ut med och få stöd av. De här personerna, som av HBR kallas för toxic handlers, lugnar ner laddade situationer och får samarbetet att fungera bättre.

Dock, för den som har blivit sin arbetsplats toxic handler, är situationen ofta tuff. Att vara känslomässigt stöd åt sina kolleger är tröttande och är en osynlig arbetsuppgift som inte ger mycket uppskattning eller märks i lönekuvertet.

Här är några av HBR:s tips för att inte bli utsliten i rollen som kollegornas förtrogna:

  • Lär dig att säga nej, men visa medkänsla för arbetskamraten och hänvisa eventuellt till andra som hen kan få stöd hos.
  • Släpp skammen. Tänk på att konflikter ofta löses bäst av de inblandande och att du själv inte kan vara överallt.
  • Hitta allierade. Det kan finnas andra i din situation, hitta varandra och stötta varandra.
  • Ta pauser. Kanske kan du ge dig själv ledigt från kollegornas behov en dag i veckan?
  • Genomför förändringar. Om situationen på jobbet är mycket konfliktfylld och inte förbättras kan det vara dags att se sig om efter ett annat arbete.

Ada Fredelius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer