Så vill facket minska polisers utsatthet

2019-10-07 17:07 Karin Nilsson  

Hot och våld mot polisen ökar. Det visar siffror som Polisförbundet tagit fram. Nu kräver förbundet att poliserna blir fler för att förbättra arbetsmiljön.

Våldet som poliserna utsätts för blir både grövre, mer utstuderat och sker oftare. Det skriver Polisförbundet i ett pressmeddelande i samband med att de presenterar en ny undersökning. Totalt har polisernas utsatthet för hot, våld och annan otillbörlig påverkan ökat med två procentenheter sedan 2017. Från 40 procent till 42 procent av de som svarat. Inom den så kallade ingripandeverksamheten har utsattheten ökat mer - med fyra procentenheter till 72 procent.

– Polisyrket är ett utsatt yrke men de nivåer vi ser nu är oacceptabla. Poliser ska hjälpa och skydda andra och för att kunna göra det på bästa sätt måste deras egen utsatthet minska, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i pressmeddelandet.

Förbundet anser att fler poliser skulle förbättra situationen och skapa förutsättningar för att öka säkerheten. För att få fler poliser att stanna i yrket och fler att söka sig till yrket krävs högre löner och mer administrativ personal som avlastar poliserna i det dagliga arbetet, anser Polisförbundet.

Undersökningen gjordes under perioden den 14 maj till 6 juni i år. 2 943 intervjuer genomfördes via webben, vilket är ett bortfall på 59 procent. Enligt undersökningsföretaget finns det inget som tyder på att bortfallet har snedvridit resultatet.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen