Nyheter

Sidas generaldirektör avslöjad av korruptionsutredare

Först anställde Sidas generaldirektör, Charlotte Petri Gornitzka, en ingift släkting. Senare ville hon ta in en kamrat som konsult. Foto: Scanpix

Sidas generaldirektör, Charlotte Petri Gornitzka, får kritik av myndighetens egna korruptionsutredare. Först anställde hon en ingift släkting, senare ville hon ta in en kamrat som konsult. <br/>Detta fick utredarna att reagera kraftigt. <br/>– Man avbröt och informerade generaldirektören om att så kan man inte göra, säger korruptionsutredaren Lotta Hakelius.

Publicerad

Generaldirektörens agerande avslöjas när Lag & Avtal begär ut tipsen som kommit in via myndighetens whistleblower-funktion. Enligt både tipsaren och Sidas egna korruptionsutredare har generaldirektören Charlotte Petri Gornitzka anställt en ingift släkting till sin stab. Hon var också på väg att bryta mot upphandlingsreglerna genom att vilja anlita en affärsbekant som konsult. Detta ifrågasatte myndighetens korruptionsutredare och satte stopp för.

- Eftersom det inte var enligt reglerna genomfördes aldrig upphandlingen. Man avbröt och informerade generaldirektören om att så kan vi inte göra, säger korruptionsutredaren Lotta Hakelius.

Borde hon inte ha tänkt på det själv?

- Det ska inte jag stå här och försvara. Hade man genomfört det så hade det inte varit enligt upphandlingsreglerna. Men att generaldirektören i detalj ska kunna reglerna vid direktupphandling… Det har hon ju oss runtikring till, säger Lotta Hakelius.

I utredningsprotokollet, på frågan om vilka konkreta åtgärder som vidtagits, står det att ärendet har lämnats över till personalansvarsnämnden och även anmälts till polis och åklagare, vilket pressjouren på Sida bestämt hävdar inte har skett. "Detta nämns bara som ett EXEMPEL på vilka åtgärder som kan komma ifråga. Men i det fall vi pratar om här gjordes inga sådana åtgärder,” mejlar Sida:s pressansvarige Anders Maxson.

När generaldirektörens agerande uppdagades genom tipset och genom Sidas egna korruptionsutredare kontaktades Sidas chefsjurist Ola Andersson. Han bokade in ett möte med överdirektören Bo Netz, som i sin tur informerade Sidas styrelseordförande. Sidas styrelseordförande valde att inte ta ärendet vidare. Istället pratade man med generaldirektören Charlotte Petri Gornitzka och informerade henne om olämpligheten i agerandet. Därmed är ärendet avslutat, skriver Sida i sin utredning.

Generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka har själv kritiserat chefer som utnyttjar sin maktposition. För ett år sedan avgick en hög chef på Sida efter att bland annat ha anställt sin son. Generaldirektören Charlotte Petri kallade chefen jävig. Att hennes underordnade chef valde att riva upp anställningsbeslutet efter kritiken räckte inte, ansåg Charlotte Petri Gornitzka. Hon underströk även att chefen skadat förtroendet för myndigheten genom att ha köpt konsulttjänster från vänner.

Tipset om generaldirektören till whistleblowerfunktionen

"Sidas generaldirektör har anställt en till sin familj närstående person i sin stab (ingift släkt), medvetet åsidosatt gällande jävsregler och personligen beordrat en lönesättning för sin vän som ligger långt ovanför gällande praxis för såväl handläggare som chefer på myndigheten. Generaldirektören har även beslutat om förlängning av sagde person trots intern kritik från bland annat jurister.

Sidas GD har även beordrat upphandling av ledarskapskonsult till ledningsgruppen som är nära vän till henne. Konsulten (Enhancer AB) har själv medverkat till att skriva uppdragsbeskrivningen i strid med gällande lagstiftning kring offentliga upphandlingar."