Ska Ferbe finna vägen till framtidens krisjobb?

2018-02-12 16:33 Peter Lindholm  
Anders Ferbe. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Innan årsskiftet ska regeringen presentera en ny typ av korttidsarbete som ska användas vid djupa ekonomiska kriser. Metalls tidigare ordförande, Anders Ferbe, leder utredningen som redan till sommaren ska ha ett delbetänkande klart.

Under finanskrisen 2008-2009 försvann 80 000 jobb i Sverige. I Tyskland ökade inte arbetslösheten nämnvärt efter att staten gått in gett ekonomiskt stöd till krisdrabbade företag och både behöll och utbildade sina anställda.

Statsminister Stefan Lövfen, som var ordförande för IF Metall under krisåren, är övertygad om att det kommer fler djupa ekonomiska kriser och aviserade i höstas om ett svenskt system liknande det tyska.

– Vi ska inte hamna i samma situation som förra gången, säger Stefan Löfven till Dagens Arbete.

Nyligen presenterade Stefan Löfven vem som ska leda utredningen. Jobbet gick till hans efterträdare som ordförande på Metall, Anders Ferbe, som blir ny ordförande för den statliga valideringskommissionen.

Läs mer: Guldklockan: Anders Ferbe, ordförande IF Metall

En expertgrupp ska tillsättas och en referensgrupp, bestående fack och arbetsgivare, ska kopplas till utredningen, vars arbete drar igång snarast. Redan till sommaren ska ett delbetänkande vara klart. 

Planen är att kompensera företag som inte säger upp personal och i stället ger de anställda färre jobbtimmar, med ekonomiskt stöd. Förutsättningen är att de anställda väljer att utbilda sig. Det system som klubbades av riksdagen efter förrra krisen anser regeringen vara för oflexibelt.

Anders Ferbe säger till Dagens Arbete att han tror att det finns ett stort intresse bland företagen att hitta ett system så de kan behålla personalen och på så vis säkerställa konkurrenskraften vid en exceptionell nedgång. Det hjälper svensk industri att snabbt komma på fötter igen.

– Inte minst märktes det när krisen klingat ut och det vände uppåt. Då skulle alla svenska företag som sagt upp tiotusentals anställa börja rekrytera igen. Samtidigt som tyska konkurrenter kunde gå för fullt redan från början eftersom de hade kunnat behålla sin personal.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer