Nyheter

Skärpt fokus och bättre balans när britter jobbar hemma

En trevlig kopp te hinns med under hemarbetet. Foto: Calum Lewis, Unsplash.

Arbete på distans har slagit igenom på bred front under coronapandemin. Bättre balans i livet, skarpare fokus och förbättrat samarbete hör till fördelarna visar en färsk undersökning från Storbritannien. Där spår arbetsgivarna att det blir mer arbete hemifrån och fler flexibla arbetssätt i kölvattnet av pandemin.

Publicerad

Runt om i världen har coronapandemin forcerat fram utvecklingen av arbete på distans. Pandemin har inneburit ”en oöverträffad övergång till hemarbete, utan vilken effekterna på ekonomi och sysselsättning av Covid-19 skulle ha varit mycket allvarligare”. Det framgår av en färsk studie från den brittiska hr-föreningen CIPD som den brittiska motsvarigheten till Personal & Ledarskap, People Management, skriver om.

Arbete hemifrån lyfts fram som en av de stora framgångshistorierna i pandemin. Distansarbete på regelbunden basis tros fördubblas under pandemin, från 18 till 37 procent. Efter pandemin tror arbetsgivarna att en dryg femtedel av arbetsstyrkan kommer att jobba hemifrån på heltid, en ökning från den knappa tiondel som gjorde det innan corona.

Bättre balans och skarpare fokus

Bland de positiva effekterna av hemarbete är bättre balans mellan jobb och fritid, intensifierat samarbete och fokus samt ett lyft för it-kompetensen. 61 procent av arbetsgivarna anger att medarbetare upplever bättre balans mellan arbete och privatliv som ett resultat av att de arbetar hemifrån. 43 procent säger att skiftet lett till ökat samarbete och 38 procent uppger ett förbättrat fokus från sina medarbetare. 33 procent av arbetsgivarna upplever att deras medarbetares it-kompetens har förbättrats till följd av distansarbetet.

Produktiviteten då? Den har gått både upp och ner. 28 procent av arbetsgivarna upplever en högre produktivitet när medarbetarna arbetar hemifrån men lika många, 28 procent, upplever att produktiviteten dalat. 37 procent upplever att produktivitetsnivåerna är desamma som innan.

Välmående oroar arbetsgivarna

Hemarbetet har förstås även nackdelar. Medarbetares mentala välmående är ett orosmoln på nästan hälften av arbetsgivarnas himmel. Kontakt med och ledning av personal upplevs också som utmanande. Trots dessa svårigheter räknar 70 procent av arbetsgivarna med att utöka eller införa arbete hemifrån på regelbunden basis, jämfört med 45 procent innan nedstängningen i Storbritannien. En tredjedel av arbetsgivarna planerar också att införa nya former av flexibelt arbete eller öka de flexibla arbetsformer som redan finns, till exempel komprimerad arbetstid eller delade anställningar.

Studien ”Embedding new ways of working: implications for the post-pandemic workplace” är delvis finansierad av det brittiska departementet för näringsliv, energi och industriell strategi. Den bygger på en enkätundersökning med 1 0646 arbetsgivare i juni i år samt 15 djupintervjuer.

Hela rapporten kan du läsa här.

En svensk undersökning att jämföra med har vi skrivit om här.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev