Nyheter

SKL: nollvision för arbetsmiljöviten

Sveriges kommuner och landsting har formulerat en nollvision för utdömda viten i arbetsmiljömål. På tre år ska den offentliga sektorn nå noll kronor i utdömda viten.

Publicerad

När länsrätter dömer kommuner och landsting att betala viten i arbetsmiljömål är det ett dubbelt misslyckande.

Ändå döms den offentliga sektorn att betala miljonbelopp. Det finns alltså skäl att göra något och SKL har formulerat en nollvision. Satsningen är fortfarande under planering betonar Ragnar Kristensson. Det ska vara ett treårsprojekt med start 2010.

- Vi har planer på olika nyckelaktiviteter. Vi är mitt uppe i det. På hemsidan har vi under fliken ”arbetsmiljöansvar” samlat tips och goda exempel, säger Ragnar Kristensson.

Han är medveten om att formulering av en vision är en sak, men att det kan vara betydligt svårare att lyckas. Men visionen är i alla fall mätbar.

SKL räknar med att Arbetsmiljöverket mycket väl kan komma att ställa kravet om riskbedömningar vid överbeläggningar igen. Kravet förekom för första gången när Arbetsmiljöverket gjorde en så kallad underrättelse om eventuellt föreläggande eller förbud mot Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Det var i början av september.

- Vi planerar att göra en mall eller guideline som våra medlemmar kan ha nytta av när de ska göra sådana riskbedömningar. Det är onödigt att alla uppfinner hjulet själva, säger Ragnar Kristensson.

Nollvisionen omfattar också bolag som ägs av kommuner eller landsting och som är anslutna till Pacta.