Nyheter

Skola stänger av lärare efter nazist-anklagelser

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade i Stockholm i augusti 2018. Foto: TT-Bild

En elevassistent som uppges ha uttalat sig rasistiskt, och en lärare med kopplingar till Nazistiska motståndsrörelsen, NMR, har stängts av från sina arbeten på en grundskola i Eskilstuna.

Publicerad

Elevassistenten ska, enligt föreningen Näthatsgranskaren, bland ska ha kallat muslimer för ”kryp” i en Facebookgrupp år 2015. Det skriver Tidningen Eskilstuna Kuriren som tagit upp fallen i en rad artiklar.

Den kvinnliga läraren har, enligt tidningen Expo, stark koppling till svensk nazism. Hon har bland annat fångats på bild i samband med NMR:s demonstrationer och marscher, och förra året lade hon upp en annons på en högerextrem köp- och säljsajt på Facebook där hon sålde klädesplagg med rasistiska och nazistiska motiv.

Avstängningarna skedde efter avslöjandena i media. Men Eskilstuna Kuriren konstaterade att skolan kände till kvinnans kopplingar till NRM tidigare än så. Redan i januari i år tipsades rektorn om att läraren deltagit i en demonstration där NMR varit inblandande. Kommunens hr-avdelning valde dock att inte agera. Läraren fick behålla sitt jobb, och även sitta kvar i skolans trygghetsteam, där hon var officiell kontaktperson gentemot elever och föräldrar.

– Det som framkom i januari var väldigt vaga uppgifter. Vi hade inte fakta, det är viktigt att poängtera. Det fanns därför inte fog att agera, säger Karin Tannergren, chef- och ledarförsörjningsstrateg på hr-avdelningen, till Eskilstuna Kuriren.

Hr-avdelningen har nu startat en utredning av de båda kvinnorna, för att ”få fram mer fakta och se vilket lagrum det finns att agera inom”. Men vad som krävs för att få en anställd inom kommunen avskedad är oklart.

- Den grundlagsskyddade yttrandefriheten sträcker sig långt, arbetsrätten är en väldigt komplex lagstiftning och alla fall är unika, menar Karin Tannergren.