Nyheter

”Skulle kunna vara diskriminering”

Ingen löneförhöjning om du inte tränar. Inga rökare bland de anställda – även om de är rökfria under arbetsdagen. Är du överviktig vill vi gärna se att du bantar. Var går gränsen för vad arbetsgivaren kan begära av de anställda?

Publicerad

– Att träning erbjuds av arbetsgivaren inom ramen för arbetsmiljö- eller rehabiliterings­ansvaret är utmärkt, säger ­Annett Olofsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Men för att det ska kopplas till lönen måste det finnas ramar för detta inom kollektivavtalet, och det tycker jag är märkligt om man går med på som arbetstagarorganisation. Dessutom skulle det kunna vara en diskrimineringsfråga, eftersom alla inte har samma hälsa och förutsättningar för att träna.

Annamaria Westregård, ­docent vid Lunds universitet, ser en hårfin gräns kring vad som kan ses som vettig friskvård, lagstadgat rehabilteringsansvar och integritetskränkning eller ren diskriminering.

– För vissa yrken är det rimligt att kräva träning för att man alls ska klara arbetet och de arbetstester som ingår, till exempel piloter, säger hon.

Därifrån till att koppla träningskrav till lön för bredare grupper är dock steget ganska stort.

– Jag är tveksam till om facket har rätt att teckna avtal om att jag måste träna, och att detta ska påverka lönen. Kollektiv­avtalet ska ju reglera arbetet och anställningen, säger Annamaria Westregård.