Skurups rektorer enade mot slöjförbudet

2020-02-29 12:00 TT  

Alla rektorer i skånska Skurup skriver i ett uttalande att det inte går att genomföra ett slöjförbud i skolan utan att bryta mot lagen, rapporterar Ystads Allehanda.

I december beslutade kommunfullmäktige i enlighet med en SD-motion att införa förbud i skolan mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal.

Rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan vägrade och fick stöd av Skolverket, som anser att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten. Ärendet ska prövas i förvaltningsrätten.

Läs mer: Rektor dödshotas efter slöjdebatt

"Alla som verkar i skolan ska hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och ta avstånd från det som strider mot dem. Hur elever och personal klär sig handlar om frihet och integritet och är alltså inget som svensk skola styr över, annat än om det undantagsvis skulle röra sig om säkerhets- eller trygghetsskäl", skriver kommunens rektorer i sitt gemensamma uttalande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer