Nyheter

Slarviga sjukskrivna riskerar uppsägning

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg tar till nya grepp för att få ner korttidsfrånvaron. Nu krävs sjukintyg från första dagen. För den som inte följer reglerna hotar ytterst uppsägning från jobbet. Men frågan är om det är lagligt.

Publicerad

I de nya regler som sjukhuset införde 1 september sägs att chefen vid upprepad korttidsfrånvaro kan kräva läkarintyg från första dagen. I information till personalen påpekas att olovlig frånvaro är grund för uppsägning.
Syftet är gott, försäkrar personalchefen Anne Skånberg.
- Vi vill förhindra att korttidsfrånvaro blir inkörsporten till långstidssjukskrivning, säger hon till Göteborgs-Posten.
Men arbetsrättsligt är det inte hållbart att säga upp en person som är frånvarande utan förstadagsintyg, anser Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd.
Enligt sjuklönelagen är det möjligt att träffa avtal om intyg från första dagen. Det framgår av en dom i ARbetsdomstolen, (AD 88/1995).
Men att det krävs avtal innebär alltså att arbetsgivaren inte ensidigt kan besluta om förstadagsintyg. Det kan däremot Försäkringskassan göra - självmant eller på arbetsgivarens begäran.
Även om det finns ett avtal kan försummelse att inlämna läkarintyg inte vara saklig grund för uppsägning, betonar Annett Olofsson.
- Det måste betraktas som en mindre förseelse. I första hand ska arbetsgivaren ge medarbetaren en tillrättavisning, säger hon.