Slopad karensdag förlängs

2020-12-14 15:29 TT  
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow/TT

CORONAVIRUS. Karensdagen skulle återkomma vid årsskiftet, men regeringen flyttar nu fram comebacken till den sista april 2021.

– Det är särskilt viktigt för dem som inte kan jobba hemifrån, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Den slopade karensdagen är en av de åtgärder som regeringen tillsammans med samarbetspartierna vidtog i spåren av pandemin. Målet är att alla ska ha möjlighet att stanna hemma vid minsta symptom på covid-19, utan att behöva oroa sig för ekonomin.

– Dels handlar det om att minska smittspridningen, men det är också en jämlikhetsfråga. Många kan inte arbeta hemifrån men ska ändå stanna hemma vid minsta symptom, säger Magdalena Andersson.

Läs mer: ”Hoppas karensdagen aldrig mer ser dagens ljus”

Kostnaden för förlängningen beräknas till 300 miljoner i månaden. I budgeten för 2021 har regeringen avsatt 900 miljoner kronor för karensavdraget, men eftersom det nu kommer att kosta mer än så kommer regeringen med en extra ändringsbudget.

En helt slopad karensdag är det dock inte, staten ersätter upp till ett maxtak. Många tjänar mer och får därmed inte full ersättning vid sjukdom. Schablonbeloppet som betalas ut av Försäkringskassan höjs marginellt, från 804 kronor per dag till 810 kronor.

TT: Borde man avskaffa karensavdraget helt och hållet?

– Det är en större fråga som skulle kräva en utredning, nu är vi i ett helt annat läge. Sedan är det är rimligt att en försäkring har en viss självrisk.

Henning Eklund/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer