SN ber om 200 miljarder till företag i kris

2020-03-24 11:44 TT  
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Foto: Fredrik Sandberg / TT

CORONAVIRUS. Svenskt Näringsliv, SN, vill se ett omfattande räddningspaket till företagen från staten på 200 miljarder kronor. Kraven handlar om stärkt system för korttidspermittering, räddningsersättning vid omsättningsfall samt tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och egenavgifter för samtliga företag.

– Vi vill rädda så många jobb som möjligt. Vi tror att det behövs åtgärder av stor dignitet, åtgärder som motsvarar nära fyra procent av BNP, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på en presskonferens.

Situationen är mycket allvarlig, konstaterar Jan-Olof Jacke.

– Det är uppenbart att konsekvenserna för företagen är väldigt, väldigt dramatiska. Det sker med en hastighet och med en kraft som vi inte hade kunnat förutse.

Läs mer: Årets avtalsrörelse skjuts upp

SN ser en risk för massarbetslöshet när många företag riskerar att gå omkull.

– Vi tror att det behövs åtgärder av stor dignitet, säger Jacke som framhåller att om man inte tar stora kostnader nu så kommer det kosta betydligt mer längre fram.

Han säger att det paket som lagts fram hittills i sig är bra, men inte tillräckliga.

– Vi behöver något av den här kalibern, säger Jan-Olof Jacke om det förslagspaket som han lägger fram för regeringen och partiledarna.

Han säger också att åtgärderna måste på plats så snabbt att snabbhet måste trumfa perfektion.

– Det kan bli en del avigsidor, men hastigheten är så viktig, säger Jan-Olof Jacke.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen