Nyheter

”Som giggare äger jag min egen tid”

Niki Hedén jobbar med att servera mellanmål och fika till teamen vid filminspelningar. När hon började med sin verksamhet anlitade hon ett egenanställningsföretag för att sköta administrationen. Foto: Anders Wiklund/TT
Niki Hedén värderar friheten i sitt jobb högt. Foto: Anders Wiklund/TT

Egenanställning. Niki Hedén jobbar med craft service. Hon servar personal vid filminspelningar med frukostbuffé och mellanmål, snacks, fikabröd, frukt. Hon handlar, bakar, fixar, dukar upp sitt bord på inspelningsplatsen och serverar.

Publicerad

Egenanställd är en anställningsform som vuxit sig allt starkare de senaste åren. Det är en person med A-skattsedel som driver egen verksamhet men anlitar ett egenanställningsföretag för den administration företagare har: fakturering, inbetalning av skatt, sociala avgifter, eventuella pensionsavsättningar. Sedan betalar egenanställningsföretaget ut en lön till den enskilde företagaren, som är anställd i egenanställningsföretaget – men bara under de dagar eller timmar hen utför sitt uppdrag. Uppdragen drar den egenanställde, precis som alla egenföretagare, in själv.

När Niki Hedén drog i gång använde hon Frilansfinans.

– Det var så mycket med att starta verksamheten. Det kändes skönt att slippa lägga energi på bokföring, deklaration och sånt. Vad det någon som inte betalade sin faktura fick jag min lön ändå, säger hon och beskriver det som sin ekonomiavdelning.

Trots det har hon precis startat en enskild firma och flyttar successivt verksamheten. Att vara företagare i stället för anställd ger andra fördelar.

– Det ger möjligheter att köpa utrustning, och annat som jag behöver i jobbet, genom företaget. Jag kan även lägga utlägg och omkostnader på fakturan, vilket är väldigt smidigt, säger hon.

– Jag måste hålla lite mer koll själv, på fakturor och bokföring och annat. Jag använder ett faktureringsprogram online som hjälper mig hålla ordning, så egentligen är det inga jätteförändringar. Och när det är dags för deklaration och bokslut och sådant kommer jag ta hjälp av min revisor, i alla fall till en början.

Hon är nöjd, känner sig mer som en företagare och tycker inte att den administrativa bördan blivit övermäktig.

– Jag kör på med detta så länge jag trivs med det, har inga andra planer. I många år har jag jagat efter ett jobb jag trivs med, och som går att kombinera med barn och mitt liv i övrigt, så just nu är jag jättenöjd och har inga planer på att ändra någonting inom den närmaste framtiden i alla fall, säger hon.

Niki Hedén arbetar för att leva – inte tvärtom, säger hon och värderar friheten i att äga sin tid högre än inkomsttrygghet. Hon har ett tjugotal uppdragsgivare och ger regelbundna uppdrag, hon är inte orolig för att inte få jobb. När hon jobbar är det som regel tio timmar per dag och kanske tio dagar på en månad. Under 2018 fakturerade Frilansfinans hennes kunder strax under en halv miljon för hennes räkning, vilket gav henne en bruttolön på 343 000 kronor. Det lever hon och den sexårige sonen på utan problem, tycker hon.

Egenanställningsföretag

2012 grundades Egenanställ­ningsföretagens bransch­orga­nisa­tion. Enligt en Novusundersökning som gjorts bland medlemmarna har antalet egen­anställda ökat med 931 procent mellan 2011 och 2017, från drygt 4 300 till drygt 44 700 personer. På dessa år har de egenanställda som grupp sjudubblat sin fakturering.

Frilansfinans är klart störst bland de svenska med 19 200 egen­anställda 2017. Bolaget tar en avgift på 6 procent på den egen­anställdes omsättning.

Man får välja om man vill avsätta till pension eller inte. Många är unga eller redan pensionärer, säger Stephen Schad, vd för Frilansfinans och ordförande i branschorganisationen.