Stödpersoner krävs för chefer

2013-09-27 12:40 Elisabeth Vene  
Daniel Lundqvist

Mellanchefer har det värst. De behöver stödpersoner på och utanför jobbet. Det kommer fram i en ny doktorsavhandling om chefers arbetsvillkor.

Daniel Lundqvist har undersökt skillnaderna i arbetsmiljö för chefer på olika nivåer. De som är mest utsatta är första linjens chefer. De pressas ständigt både uppifrån och från medarbetarna. Ett sätt att hjälpa dessa mellanchefer är med stödpersoner. Interna stödpersoner är viktiga för att ge chefen legitimitet i sin roll. Externa stödpersoner behövs för hälsan, anser Daniel Lundqvist. För arbetsmiljön påverkar hälsan som påverkar ledarskapet, både förmågan att fatta beslut och relationen till medarbetarna.

- Att söka och få stöd är normalt och något som alla chefer behöver, säger Daniel Lundqvist i ett pressmeddelande från Linköpings universitet, där han har disputerat på sin avhandling "Psycological Work Conditions, Health, and Leadership of Managers".

Det är tunnsått med forskning om chefers hälsa satt i relation till de psykosociala arbetsvillkoren, kan Daniel Lundqvist konstatera. Hans arbete ingår i ett forskningsprogram kring chefer hälsa på Helix, ett flervetenskapligt centrum vid Linköpings universitet.

En upptäckt som Daniel Lundqvist har gjort i sitt forskningsarbete är att ledarskapet blir sämre ju fler medarbetare chefen ska hantera.

- Ledarskapskurser räcker inte för att bli en bra ledare, det krävs en bra arbetsmiljö också. Men arbetsmiljöarbete omfattar ofta inte cheferna. Det är de som ska utföra det.

 

Avhandlingen Psychosocial Work Conditions, Health, and Leadership of Managers 

Detta får chefen att må bra

  • Feedback i sin roll som chef.
  • Socialt kapital.
  • Goda relationer på arbetsplatsen.
  • Möjlighet att använda sin kompetens.
  • Utmaningar.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer