Nyheter

Strejk på Kastrup efter uppsägningar

Säkerhetspersonalen på Kastrup har gått ut i strejk och det är långa köer till säkerhetskontrollen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

(Uppdaterad) Tusentals flygresenärer drabbades på onsdagen när säkerhetspersonalen på Kastrup gick ut i strejk. Efter några timmar var vakterna tillbaka i arbete, men kön till säkerhetskontrollen lär fortsatt ringla lång.

Publicerad

– Det kommer vara långa köer och förseningar i flera timmar framöver, säger Lars Lemche, kommunikatör på Kastrups flygplats, till nyhetsbyrån Ritzau.

Strejken bröt ut vid 07.30-tiden på onsdagsmorgonen, men strax efter klockan tio meddelade Kastrup flygplats att säkerhetspersonalen har återupptagit sitt arbete. Förhoppningen är att säkerhetskontrollen ska fungera som vanligt igen vid 11-tiden.

SAS uppger att flygbolaget inte har behövt ställa in några avgångar. Bolaget har försökt att flyga enligt tidtabellen, men det har blivit många förseningar.

– För de passagerare som inte har hunnit med sina flyg får vi boka om så fort det är möjligt, säger Freja Annamatz, SAS presschef i Sverige.

Ett tag var endast tre spår öppna i säkerhetskontrollen. Normalt sett under en förmiddag på Kastrup ska 16 spår vara öppna, enligt danska TV2.

– Det är väldigt många passagerare som drabbas. Vi fick tillfälligt även stänga ner vår check-in under en period eftersom säkerhetskontrollen inte var öppen för incheckat bagage, säger Freja Annamatz.

Tom Maxmølris är en av resenärerna som köade till säkerhetskontrollen.

– Det är många människor som står här. Några med små barn som oroliga. Några gråter. Människor med anslutande flyg är oroliga och vi andra vet inte om vi kommer att komma iväg, sade Tom Maxmølris till TV2.

Tolv uppsagda

Vakt- och säkerhetspersonalens fackförening uppger att strejken berodde på att tolv anställda ska ha blivit uppsagda på ett enligt fackföreningen felaktigt sätt, det vill säga på osaklig grund.

– Man har valt att säga upp tolv medarbetare med 20–30 års tjänstgöringstid och med få år kvar på arbetsmarknaden för att istället anställa nya medarbetare, säger Ulla Thygesen, facklig sekreterare, till Ritzau.