Svenskarnas övertid = 115 000 jobb

2007-11-20 10:14 Pontus Ohlin  

Svenskarna arbetar mer och mer - och allt mer övertid. Hittills i år motsvarar antalet arbetade övertidstimmar 115 000 heltidsjobb, uppger Ekot.

Vi arbetar som aldrig förr. I september noterade Statistiska centralbyrån den högsta mätningen sedan mätningarna startade 1963.

Men samtidigt som antalet övertidstimmar ökar finns det 195 000 svenskar som inte har något arbete alls. Enligt Mats Essemyr, utredare på TCO, finns det emellertid logiska förklaringar till övertidsuttaget:

- De som är arbetslösa kanske inte passar för de här jobben. De har inte rätt kompetens eller utbildning, säger han till Ekot och fortsätter:

- Det rör sig om en tillfällig produktionsökning då arbetsgivarna har rätt att ta till övertid hos dem som jobbar. Arbetsgivaren vill då hellre använda sig av övertidsmöjligheten än att nyanställa.

Pontus Ohlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna