Tårgas och operakör under protester i Paris

2020-01-20 10:00 TT  
Strejkande musiker genomförde i protest mot regeringens föreslagna pensionsreform en utomhusföreställning utanför Parisoperan i januari i år. Foto: Thibault Camus/AP/TT

"Gatorna är våra. Macron, vi kommer efter dig, i ditt hem", skanderade en grupp demonstranter under lördagens protester i Paris.

Den franska polisen svarade med att skjuta tårgas och flera bakom de hotfulla slagorden greps i samband med att en grupp demonstranter skulle skingras.

Många av demonstranterna bar gula västar, en signal för den regeringskritiska rörelse som protesterat under framför allt helgerna i Frankrikes sedan november 2018.

Den senaste tiden har protesterna till stor del varit vässade mot den stora pensionsreform som den franska regeringen och president Emmanuel Macron lagt fram.

Reformen handlar i korta drag om att flera pensionsupplägg ska ersättas av ett poängbaserat system. I det finns en tröskel vid 64 års ålder för att få full pension, vilket väntas drabba framför allt järnvägsarbetares möjligheter att gå i tidig pension. Regeringen lyfter fram det som en rättvis och nödvändig förändring och anklagar facken för att vika sig för krafter längre vänsterut.

Även franska kulturarbetare protesterar mor reformförslaget, och under lördagen genomfördes en utomhusföreställning av sångare och andra musiker framför Paris klassiska operahus.

Enligt ett påbud från 1698 då Ludvig den XIV var fransk regent har dansare vid Parisoperan hittills haft rätt att gå i pension vid 42 års ålder, sångare vid 57 och andra musiker vid 60 års ålder.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen