Nyheter

TCO kräver granskning av Försäkringskassan

Eva Nordmark, TCO:s ordförande. Foto: Per-Anders Hurtigh

Nu protesterar ordföranden Eva Nordmark och tre andra tunga TCO-företrädare mot Försäkringskassans många avslag på sjukpenningen. De sjuka hamnar mellan stolarna när de inte har återfått sin arbetsförmåga och ändå skickas till Arbetsförmedlingen. De fyra kräver att regeringen ser över hur Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan.

Publicerad

För ett par veckor sedan berättade Arbetarsskydd att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva två fall där Försäkringskassan hade nekat två svårt sjuka och arbetsskadade personer sjukpenning och skickat dem till Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan ansåg att de kunde utföra ”normalt förekommande arbete” på arbetsmarknaden.

Nu kräver skriver de fyra tunga TCO-företrädarna att de ser med oro på utvecklingen i ett debattinlägg på Dagens Samhälle:

– Vi möter allt fler medlemmar som hamnar mellan stolarna efter att de har fått avslag på sjukpenning av Försäkringskassan. Istället hänvisas de till Arbetsförmedlingen för att söka arbete. Detta trots att den sjukskrivne inte har återfått sin arbetsförmåga och i en del fall även bedömts sakna arbetsförmåga av Arbetsförmedlingen.

De är kritiska till att Försäkringskassan inte alltid motiverar sitt beslut eller preciserar vad som ska anses vara normalt förekommande arbete som de sjukskrivne anses kunna ta.

– Det gör det svårare för den enskilde att förstå och överklaga, skriver de.

TCO-ordföranden Eva Nordmark tillsammans med ordförandena Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet, Sineva Ribeiro, Vårdförbundet och Veronica Magnusson, Vision, vill att regeringen både ser över tidsgränserna i rehabiliteringskedjan och hur Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan. De ställer tre krav mot regeringen:

  • Förstärker samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen när det gäller bedömningarna av arbetsförmåga.
  • Inför ett ytterligare steg i rehabiliteringskedjan, där de sjukskrivnas arbetsförmåga bedöms mot arbeten inom deras kompetensområde.
  • Ökar möjligheterna för sjukskrivna att ställa om under sjukskrivningen genom att öppna upp fler möjligheter att studera med rehabiliteringspenning.