TCO:s chefsekonom säger upp sig i protest

2018-10-01 15:40 Karin Nilsson  
Mikael Sandström började som chefsekonom på TCO i juni 2017. Han är ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm och har tidigare bland annat arbetat som statssekreterare åt Fredrik Reinfeldt och på pr-byrån Prime. Foto: Ernst Henry

TCO stödjer Socialdemokraternas förslag till regeringsbildning och bryter därmed mot sina stadgar. Det anser förbundets chefsekonom Mikael Sandström, som inte längre vill vara kvar på TCO.

I ett inlägg på facebook i fredags sa TCO:s chefsekonom, Mikael Sandström upp sig. Han ansåg att TCO i en debattartikel i Dagens Industri tidigare i veckan tagit ställning för Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag till regeringsbildning. Han anser därmed att TCO bryter mot organisationens stadgar, som i första paragrafen anger att ”TCO är partipolitiskt obundet”.

Han skriver i inlägget att: ”Min slutsats är att jag, som förespråkar en annan regering än den TCO förespråkar, inte kan arbeta på TCO. Jag kan inte företräda TCO externt och jag kan inte företräda TCO:s ledning inför mina medarbetare. ”

Mikael Sandström är för närvarande tjänstledig från tjänsten på TCO och arbetar som rådgivare åt Moderatledaren Ulf Kristersson, skriver Arbetsvärlden.

TCO:s förbundsordförande Eva Nordmark har i ett blogginlägg svarat på kritik efter debattartikeln i Dagens Industri. Hon skriver att varken hon eller TCO har tagit ställning till vilka partier som ska sitta i regeringen. De har inte heller tagit ställning i regeringsfrågan. Eva Nordmark skriver dock att: ”TCO är närvarande i debatten om nästa regering för att vi vill peka ut vad Sverige behöver. ”

 

TCO har också på sin hemsida kommenterat att deras partipolitiska obundenhet ifrågasatts. Förbundet skriver: ”Vi har inte koppling till något parti, men vi försöker på uppdrag av våra förbund att påverka politiken. Att vi är partipolitiskt obundna betyder självklart inte att vi avstår från att agera i frågor. ”

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer