Teaterförbundet: Nödvändigt att Eirik Stubø avgick

2019-04-09 11:52 Karin Nilsson  

Efter kritik mot arbetsmiljön avgick Dramatens chef Eirik Stubø på måndagen. Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon tror att det var nödvändigt.

Styrelsen för nationalscenen har utsett nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan.

I december 2018 avtackades Maria Groop Russel för sina år på SVT, då hon i januari 2019 påbörjade sin nya roll som vice vd på Dramaten. Nu efterträder hon Dramaten-chefen Eirik Stubø och blir med omedelbar verkan ny vd för kulturinstitutionen. Maria Groop Russel ersätter inte positionen som konstnärlig ledare.

Styrelsen inleder därför omedelbart rekrytering av en ny teaterchef/konstnärlig ledare.

- Jag har fått uppdraget att leda, utveckla och driva Dramatens hela verksamhet framåt tillsammans med alla som arbetar här. Dramaten har på påbörjat och genomfört en rad åtgärder kring arbetsmiljö på olika sätt.  Det arbetet tar jag vidare nu. På ett mer systematiskt sätt än tidigare. Jag känner mig motiverad, samlad och beslutsam och ser väldigt mycket fram emot att göra detta säger Maria Groop Russe.

Under några veckor har, som Lag & Avtal berättat, kritiken mot arbetsmiljön på Dramaten varit hård. Kritiken har bland annat framförts från skådespelare och Teaterförbundet. I går kallade Dramaten till presskonferens och meddelade att teaterns chef Eirik Stubø avgick. Dramatens styrelse ansåg att det behövdes en omstart på de områden som handlade om arbetsmiljö.

Eirik Stubø konstaterade själv att det var svårt att stanna kvar:

- De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen, säger han i ett pressmedelande.

I en intervju med Aktuellt i går kväll välkomnade Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon beslutet.

- Jag tror att det var nödvändigt.

Simon Norrthon, som också själv arbetar på Dramaten, konstaterade att ”skitstövlarnas” beteende på har premierats på teatern och menade att det sänder signaler till både publiken och personalen och påverkar kulturen på en arbetsplats. Han nämnde att de som han kallade skitstövlarna får komma tillbaka till teatern samtidigt som det finns personal som varit hotade och är utsatta. Simon Norrthon påpekade att det är ledning och styrelse som ytterst bär ansvaret för arbetsmiljön.

- Nu börjar ett viktig arbeta för att förbättra arbetsmiljön, sa han i Aktuellt.

Simon Norrthon tillade att det är många fler än skådespelarna som berörs. Förbundet företräder cirka 130 olika yrkestitlar och på Dramaten finns det ungefär 70 olika yrken representerade.

Kritiken mot Dramaten började för några veckor sedan efter att SVT sände en dokumentär om skådespelerskan och sångerskan Josefin Nilsson. Hon avled i februari 2016 till följd av förstorat hjärta, dåliga värden och missbedömd dos receptbelagd medicin. I dokumentären berättas hur Josefin Nilsson utsattes för grov misshandel av sin partner på 1990-talet.  Mannen dömdes också i tingsrätten för att ha misshandlat Josefin Nilsson, men fick i hovrätten straffet sänkt till villkorlig dom. I sociala medier pekades mannen ut med namn. Mannen arbetade fram tills för någon vecka sedan som skådespelare på Dramaten.

Kungliga Dramatiska Teatern

Dramaten, Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som innebär att teatern bland annat ska förvalta teaterhistorien  och arbeta för teaterkonstens utveckling. Källa: Dramaten

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer