Nyheter

”Tintin har lärt mig mycket”

Arbetsmarknadsdepartementets rättschef älskar Tintin – och att lägga pussel. – Här gäller det att vara kreativ och hitta lösningar, det är faktiskt lite som att lägga pussel, säger Monica Rodrigo.

Publicerad

Monica Rodrigo är förutom rättschef även expeditionschef och säkerhetschef på departementet. Medan vi går genom den låsta korridoren berättar hon att hon är ansvarig för statsrådens säkerhet när de är på departementet.

– Om de är utanför tar Säpo över.

Monica Rodrigos arbetsdagar är fyllda med möten. Varje tisdag träffar hon till exempel arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och integrationsminister Erik Ullenhag. Ministrarna utgör den politiska ledningen tillsammans med sina statssekreterare. På tjänstemannasidan finns bara en chefstjänsteman; hon själv. Hon upplever att dialogen mellan politiker, tjänstemän och arbetsmarknadens parter fungerar bra.

– Det känns som att vi alla försvarar den svenska modellen, tycker den är viktig och beaktar den i vårt arbete.

Monica Rodrigo rör sig hemtamt på regeringskansliet. Tidigare arbetade hon sju år som rättssakkunnig och kansliråd på finansdepartementet. Då handlade det mest om finansmarknadsfrågor, som krävde mer expertkompetens. Arbetsmarknadsfrågorna är mer politiska.

– Det är det jag gillar, säger hon.

Nyligen bytte hon arbetsrum för att komma närmare de andra tjänstemännen och vara mer tillgänglig.

– Min dörr står alltid öppen. Jag tycker också om att ge råd till andra chefer. Att vara chef är ibland ganska jobbigt när man tvingas ta i svåra frågor, som samtal av känslig karaktär. Då påminner jag mig själv om att det är därför jag har den lön jag har. Sedan gäller det att kunna fatta beslut. Där har domstolen varit en bra skola för mig.

Regeringen har fått kritik för att vara för passiv med att tillsätta utredningar och lägga fram propositioner. Men Monica Rodrigo anser att lagstiftningen måste få ta den tid som krävs och beredas med andra departement och myndigheter för att kvaliteten ska bli så hög som möjligt.

– Tjänstemännen vid departementet jobbar ­under ett ganska hårt tryck. Just nu görs en översyn av visstidsanställningarna. Det jobbas även med genom­förandet av bemanningsdirektivet och med ett förslag om utvidgat skydd mot åldersdiskriminering.

För Monica Rodrigo är det viktigt att lagtexterna blir tydliga. Tjänstemännen brukar få rådet att läsa igenom dem flera gånger.

– Om jag måste läsa en text fyra gånger för att förstå, hur ska det då inte vara för gemene man eller för myndigheten som ska tillämpa den?

Så fort  Monica Rodrigo är ledig åker hon ”hem” till Spanien. Hon är uppväxt i Madrid med spansk pappa, svensk mamma och tre syskon. Hon talar svenska och spanska lika bra.

– Men min man tycker att jag låter mer bestämd när jag pratar spanska.

Monica Rodrigo arbetade på departementet ­redan som student när hon under två somrar var sommarnotarie. Hon erbjöds fortsatt jobb, men den gången lockade det mer att sitta ting i Huddinge tingsrätt.

– Jag ville komma tillbaka, men på en högre position. Så blev det ju också, så cirkeln har slutits.

mot slutet  av intervjun avslöjar Monica Rodrigo att hon även hade kunnat tänka sig att bli journalist, som Tintin. Mängder med Tintin-­figurer trängs i hennes arbetsrum. Framför ­datorn står en tekopp med Kapten Haddock på.

– Jag har alltid älskat Tintin. När jag berättade saker för pappa som barn brukade han undra hur jag kunde veta så mycket. Det var för att jag hade lärt mig av Tintin, säger hon och skrattar.