Transport säger nej till sympatiåtgärder

2019-02-27 17:03 Mikael Kindbom  
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Transportarbetareförbundet svarar nej på Hamnarbetarförbundets begäran om sympatiåtgärder inför storstrejken mot Sveriges Hamnar.

Transport uppger i ett pressmeddelande att situationen efter Hamnarbetarförbundets varsel i dag är ”mycket allvarlig för både den svenska modellen, svenska hamnarbetare och svenska hamnar”. Transport uppger sig ha fått en begäran om sympatiåtgärder från Hamnarbetarförbundet. Men väljer att inte gå dem till mötes.

”Vid en första bedömning av sympatibegäran så framstår det ju dock som både komplicerat och märkligt att vi ska besluta om sympatiåtgärder för att teckna ett avtal som vi som förbund redan har och äger, ett avtal som vi dessutom är bundna av fredsplikt genom. I tillägg till det kan vi fortsatt inte stå bakom Hamnarbetarförbundets hållning i den här konflikten. Utifrån detta håller vi det för högst osannolikt att Transport skulle vidtaga några sympatiåtgärder. Ett formellt beslut kommer dock att fattas vid förbundets ordinarie styrelsemöte i mars."

Däremot håller Transport med Hamnarbetarförbundet om att arbetsgivarorganisationens åtgärd är "mycket kraftfull och allvarlig”. Transport har dock ett annat svar på hur man ska lösa detta.

”Det bästa sättet att möta detta är att alla hamnarbetare är organiserade inom ett och samma förbund istället för splittrade på två olika förbund som båda arbetar för sina medlemmars bästa. Vi vill därför ännu en gång välkomna Hamnarbetarförbundet till förnyade samtal om att återkomma till Transport för att vi tillsammans skall driva villkoren framåt för alla Sveriges hamnarbetare ”.

Pressmeddelandet är undertecknat av Tommy Wreeth, förbundsordförande och Peter Winstén, förbundssekreterare i Transport.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer