Transport: Våra skyddsombud företräder alla i hamnen

2019-02-19 11:47 Jonna Söderqvist  
Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetareförbundet som har kollektivavtal med arbetsgivaren och sina skyddsombud på plats i hamnarna. Foto: Peter Domeij / TT-Bild

Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetareförbundet som har kollektivavtal med arbetsgivaren och sina skyddsombud på plats i hamnarna, delar inte Maria Steinbergs farhåga.

– Att ens ställa sig frågan att vi inte skulle engagera oss för alla hamnarbetare är förvånande. Vi har skyddsombud i alla Sveriges hamnar.

Hur ser ni på att antalet skyddsombud nästan har halverats i hamnarna med tanke på arbetsmiljön?

– Vi har behörigt utsedda skyddsombud som täcker samtliga hamnar. Vi kan inte se någon större skillnad ut­ifrån från vårt perspektiv. Vi jobbar lika mycket som vi gjorde innan. Har vi sett någon konsekvens så har det varit att arbetet ökat för vissa av våra skyddsombud. Tidigare har arbetsgivaren ibland vägrat att samarbeta med våra skyddsombud.

Vilken betydelse har konflikten haft för arbetsmiljöarbetet?

– Vi har inte sett eller fått indikationer på att arbets­miljön försämrats på grund av konflikten.

Läs mer: Nära hälften av skyddsombuden i hamnen borta

Hur ser ni på att en stor del av hamnarbetarna inte företräds av ett skyddsombud från sitt eget fack?

– Lagstiftningen är tydlig. Den som har kollektivavtal utser skyddsombud. Vi företräder alla arbetstagare oavsett om man har valt att vara med i facket eller inte, eller om man valt Transport eller ett annat fackförbund. Det är ingen skillnad för oss, det har alltid varit så. Vi har aldrig någonsin gjort skillnad på folk. Vi arbetar med det förebyggande arbetsmiljöarbetet i vilket fall som helst.

Har ni en skriftlig överenskommelse med Hamnarbetarförbundet om att företräda deras medlemmar?

– Nej, jag ser inte att det behövs. Vi företräder alla kollektivanställda i hamnarna i arbetsmiljöfrågor. Vi har alltid gjort det. Det är ingen skillnad.

Transport och Hamnarbetarförbundet är konkurrerande fackförbund och Transport har sagt sig ha en viss förståelse för arbetsgivarens agerande i hamnkonflikten. Vilken betydelse kan det ha för Hamnarbetarförbundets medlemmars förtroende för ett skyddsombud från Transport?

– Vi har inte uttalat oss över huvud taget i arbets­miljö­frågor. Har vi skyddsombud företräder de kollektivet.

Hur ser ni generellt på arbetsmiljön i hamnarna?

– Det finns hamnar som är duktiga på arbetsmiljö, men det finns också utvecklingspotential gällande arbets­miljö­arbetet.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna