Transports ordförande Lars Lindgren avgår

2017-03-24 16:04 Tiina Demargne  
Lars Lindgren, Transports ordförande. Foto: Jörgen Appelgren

”Svenska Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren har idag på egen begäran och i samråd med förbundsstyrelsen valt att avgå med omedelbar verkan”, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

Besked kommer efter att Aftonbladet två dagar i rad publicerat uppgifter om Lars Lindgrens alkoholinköp, representation, resor med privat sällskap, bostad i Stockholm och hur han använt tjänstebilen.

Enligt tidningen Transportarbetaren har han till de anställda på förbundets kontor i Stockholm sagt följande i samband med sin avgång:

– Jag kan inte fortsätta som ordförande utan att känna förbundsstyrelsens fulla stöd. Självklart är jag oerhört besviken.

Lars Lindgren sa, enligt tidningen, i talet till personalen att han inte hade förväntat sig att en arbetskamrat på förbundskontoret skulle kopiera handlingar och lämna ut uppgifter till medier. Han ansågockså att den person som internt hade kritik borde ha gått till förbundskassören som attesterar räkningarna, och sedan till revisorerna.

– Nu vill jag bara tacka er för den tid vi har jobbat tillsammans, avslutade han informationsmötet, skriver Transportarbetaren.

Lars Lindgren kandiderade som Lag & Avtal tidigare berättat till ytterligare en femårsperiod som ordförande.

Ur pressmeddelandet:

”Svenska Transportarbetareförbundet kommer att ge en extern revisionsbyrå i uppdrag att granska och genomlysa förbundets verksamhet. Det är uppenbart att det funnits brister i våra interna regelverk och i policyer.

Vi beställer en utredning i syfte att ta fram nödvändiga regler och policyer för att inte liknande situationer uppstår i framtiden.

Samtidigt har förbundsstyrelsen idag beslutat att tillförordna Markus Pettersson (idag förbundssekreterare) som förbundsordförande fram till kongressen i juni 2017.

Tommy Wreeth kvarstår som förbundskassör och övertar ledningen av förhandlingsverksamheten fram till kongressen.

Från och med nu har Svenska Transportarbetareförbundet nolltolerans vad gäller alkoholinköp i samband med representation. Detta är något som flera motioner till kongressen yrkar för och förbundsstyrelsen kommer att föreslå kongressen att bifalla dessa motioner.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer