Trygghetsrådet ger avtalslösa företag uppdrag

2019-03-12 11:55 Tiina Demargne  
”Du kan vara säker på att 99 procent av arbetsmarknaden finns utanför ditt kontor Det är inte bara Jonssons plåt som gäller längre”, säger Lennart Hedström, vd för Trygghetsrådet. Foto: Jörgen Appelgren

Trygghetsrådet, TRR, anlitar pr-byråer som saknar kollektivavtal. ”De har kompetens som är viktig för oss”, säger vd Lennart Hedström, till Arbetet.

Trygghetsrådet ägs av PTK och Svenskt Näringsliv.

– I absolut möjligaste mån använder vi oss av aktörer som har kollektivavtal. Det är givet med tanke på det uppdrag vi har. Vad gäller Prime och United Minds finns en historik på TRR sedan säkert 20 år tillbaka att använda dem. Vi är fullt medvetna om att de inte har kollektivavtal. Men ibland måste man anlita de aktörer man tror är rätt. De här byråerna har bred kompetens och känner oss väl, säger TRR:s vd Lennart Hedström, till tidningen.

Peter Jeppsson, vice vd i svenskt Näringsliv, som är styrelseordförande i TRR kommenterar behovet av kollektivavtal:

– Det är en naturlig utgångspunkt för oss, vi är i kollektivavtalsbranschen. Vi är den svenska modellens väktare. Sedan tycker jag inte att man per automatik måste vara gangster för att man inte har kollektivavtal.

Seko:s ordförande Valle Karlsson, styrelseledamot i TRR, ser det inte som någon ursäkt att få pr-byråer har kollektivavtal:

– Tvärtom, då är det desto viktigare att välja leverantörer med kollektivavtal för att styra utvecklingen åt det hållet, säger han till Arbetet.

Trygghetsrådet

  • TRR är en stiftelse som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK.
  • TRR bildades 1974 och drivs utan vinstintresse.
  • Cirka 35 000 företag med 950 000 medarbetare är anslutna till TRR.

(Källa: Trygghetsrådet)

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt