TV4 Idol: Ingen höjd ersättning trots avtal

2016-12-12 10:11 Calle von Scheele  
Liam Cacatian Thomassen blev Idolvinnare 2016. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå /Alloverpress

Idol-finalen kunde genomföras. Musikerförbundet fick sent på fredagseftermiddagen en uppgörelse med motparten och drog tillbaka sitt strejkvarsel. Men i frågan om ersättning till de tävlande blev parterna inte överens.

Ett antal tävlande var medlemmar i Musikerförbundet. När de begärde hjälp på grund av de dåliga villkoren agerade förbundet och krävde kollektivavtal med arrangören Fremantle Media och TV 4.

Men i den centrala frågan om den låga ersättningen – 875 kronor i veckan efter skatt – lyckades förbundet inte driva igenom någon ändring i denna omgång av Idol.

– Ersättningsnivåerna är den enda punkt Musikerförbundet och Fremantle inte kunnat enas om. Det är svårt att omförhandla dem om våra medlemmar inte tar strid för saken, säger förbundsordförande Jan Granvik i ett pressmeddelande.

Däremot kom parterna överens om en rad andra åtgärder som ska ge bättre villkor i framtiden till Idols deltagare och andra tävlande i privata tevekanaler.

Musikerörbundet lyfter bland annat fram:

  • I samförstånd och i direkta förhandlingar med Universal Music och Versity Management har vi kommit överens om att korta ned bindningstiderna till fyra år för 2016 års Idoldeltagare.
  • Idoldeltagarnas ersättningar från Stim och Sami tillfaller nu dem istället för Fremantle.
  • Fremantle tecknar och bekostar deltagarnas försäkringar.
  • Vi ska förhandla om ett nytt branschavtal för musikermedverkan i tv-produktioner med Almega.

Vinnare i årets Idol blev Liam Cacatian Thomassen.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt