Två veckors franskstrejk och halvmiljonprotest

2019-12-18 09:05 TT  
Makten åt folket - vi blockerar allt! står det på ett av plakaten. Nya demonstrationer mot den franska regeringens pensionsreform genomfördes runt om i Frankrike på tisdagen. Demonstrationen vid Eiffeltornet, som tillfälligt stängdes, samlades stora skaror. Foto: Francois Mori/AP/TT

Över en halv miljon människor demonstrerade runt om i Frankrike i nya protester mot regeringens infekterade pensionsreform.

Inrikesdepartementet beräknade att 615 000 människor deltog i protestmarscher på över 100 platser, bara i Paris samlades 76 000 demonstranter.

På vissa platser i huvudstaden blev det sammandrabbningar mellan polis, som avfyrade tårgas, och projektilkastande protesterande.

Samtidigt fortsätter strejker, snart inne på sin andra vecka, som bland annat drabbar transportsystem.

Många yrkesgrupper ingår i demonstrationerna: Lärare, sjukvårdspersonal, offentligt anställda och andra yrkesgrupper samlades i missnöjesyttringar över regeringens planer om att reformera pensionssystemet.

Eiffeltornet fick stänga tillfälligt på grund av protester och polis höjde beredskapen då affärer vandaliserats och bilar stuckits i brand i tidigare demonstrationer.

Bland facksammanslutningarna är Confédération Générale du Travail (Allmänna arbetarkonfederationen) CGT bland de mest hårdföra. Elektriker från CGT stängde av elektriciteten för 50 000 hushåll i Bordeauxtrakten och 40 000 i Lyon under natten till tisdagen.

Men regeringen och president Emmanuel Macron säger att de inte tänker backa från reformen.

Ny pensionsansvarig i Frankrike

Parlamentsledamoten Laurent Pietraszewsk har utsetts att ersätta Jean-Paul Delevoye som ansvarig för pensionsfrågor i Frankrike, rapporterar France 24.

Delevoye utformade de kontroversiella pensionsreformer som utlöst de omfattande strejker som delvis lamslagit landet de senaste veckorna.

Delevoye avgick i måndags efter kritik mot att han inte hade redovisat arbete i den privata sektorn som han har haft samtidigt som han arbetat för regeringen.

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer