Tystad generalmajor gjorde upp med Försvarsmakten

2018-09-19 15:02 Mikael Kindbom  
Officersförbundet stämde Försvarsmakten för hanteringen av generalmajor Anders Brännström Foto: Patrik Österberg/IBL

(Uppdaterad) Anders Brännström tvingades sluta som chef för totalförsvaret efter kritiska uttalanden om Sveriges bristande försvarsförmåga. Nu har han nått en ekonomisk uppgörelse med Försvarsmakten och drar tillbaka sin stämning i Arbetsdomstolen.

Förlikningen går ut på att Anders Brännström säger upp sig från sin anställning inom försvaret med sista anställningsdag den sista september i år. Som kompensation får han 933 000 kronor i ersättning av Försvarsmakten.

Anders Brännström gjorde uttalanden i DN och skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet om risken för krig och Sveriges möjligheter att möta angrepp. Enligt Officersförbundet utgjorde dessa uttalanden huvudskälen till att Anders Brännström kallades till ett möte med ÖB den 26 januari i år och där fick andra arbetsuppgifter än han tänkt sig. På det mötet klargjordes att generalmajor Brännström inte skulle arbeta som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning men att han skulle fortsätta med att förbereda den internationella försvarsövningen Viking 18.

Läs mer: Generalmajor grundar stämning på repressalieförbudet

Officersförbundet gick till Arbetsdomstolen och begärde 250 000 kronor i skadestånd av Försvarsmakten till generalmajoren för att han skiljts från sin anställning som chef för totalförsvaret alternativt att arbetsgivaren agerat i syfte att förmå generalmajoren att själv säga upp sig eller annars lämna sin anställning vid Försvarsmakten.

Officersförbundet grundade sin talan bland annat på det så kallade repressalieförbudet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsförordningen och menade att Anders Brännströms yttrandefrihet kränks på ett allvarligt sätt.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna