Uppgifter: Lösning nära i pilotstrejken

2019-05-02 14:17 TT  
I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Istället omdisponeras sysslolös personal till andra arbetsuppgifter.

(Uppdaterad) Efter nästan sju dagars strejk ser SAS-konflikten ut att närma sig en lösning. Flera norska medier erfar att endast formalia återstår. Svenska pilotfacket kommenterar inte.

Förhandlingarna mellan parterna har pågått i över ett dygn. Vid 15-tiden på torsdagen rapporterar norska medier att konflikten är nära en lösning. Nu återstår endast formalia, erfar NRK och NTB.

På norska flygplatsen Gardemoen har strejkvakterna tagit av sig strejkvästarna och en av dem, som NRK talar med, uppger att det handlar om att strejken är över. Några officiella bekräftelser har dock inte kommit ännu.

Svensk pilotförening vill inte kommentera uppgifterna.

"Inga kommentarer", skriver Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, i ett sms till TT angående att parterna ska ha nått enighet.

– Vi kan varken bekräfta eller dementera. Det är den information vi har fått från Norge, säger Rebecca Rosenvinge, kommunikationskoordinator på Svensk pilotförening, till TT.

Jan Sjölin, medlare vid svenska Medlingsinstitutet, som medlat i förhandlingarna mellan Svensk pilotförening och Svenska flygbranschen har ännu inte fått några signaler från Oslo.

– Jag har inte hört ett ljud. Men det är säkert ett bra tecken. Det betyder att de håller på och förhandlar, säger han till TT.

Norska pilotfackets ordförande Yngve Carlsen sade under förmiddagen att han var optimistisk gällande förhandlingarna, rapporterar VG.

– Jag kan inte säga något om tidsaspekten och jag överlåter till den nationella medlaren att uttala sig om medlingen. Men jag är mer optimistisk än i går, sade Yngve Carlsen, på väg in till Norges nationella medlares kontor.

Han hoppas på en lösning under dagen.

SAS aktiekurs lyfter på börsen och har vid 15-tiden stigit mellan 7–8 procent.

De 1 400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Under torsdagen har SAS ställt in totalt 709 avgångar, vilket beräknas drabba 54 000 passagerare. Hittills har mer än 320 000 resenärer påverkats av strejken.

Med start på onsdagen ska 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer