Nyheter

V står fast – tar strid om arbetsrätten

Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati (V). Foto: Janerik Henriksson / TT

Vänsterpartiet tvekar inte att rikta misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven om han går vidare med att genomföra förändringar i arbetsrätten.

Publicerad

Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartietoch och ledamot i arbetsmarknadsutskottet, säger sig förstå varför de fem LO-förbunden lämnat partsförhandlingarna om las och omställning.

– Det är väldigt begripligt att de inte vill vara med i förhandlingar som har så långtgående arbetsgivarvänlig utgångspunkt, säger han till Lag & Avtal.

Vänsterpartiet har redan hotat med att rikta misstroende mot statsminister Stefan Löfven om han går vidare med att genomföra förändringar i arbetsrätten.  En utredare genomför en statlig utredning om en förändrad arbetsrätt med den politiska januariöverenskommelsen som grund. Samtidigt förhandlar parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv för att försöka hitta en egen lösning, som politikerna ska kunna anta istället.

Men Ali Esbati har svårt att se hur parterna på arbetsmarknaden ska lyckas komma överens om en deal som är i närheten av att vara acceptabelt för arbetstagarsidan om exempelvis saklig grund tas bort vid uppsägningar.

– Det skulle vara som att säga att las egentligen inte behövs. Hela poängen med att det är något lite annorlunda med ett anställningsförhållande jämfört med att köpa frukt på torget rubbas i grunden. Det tror jag blir ödesdiigert för den fackliga rörelsen.

Läs hela Mot väggen-intervjun med Ali Esbati i kommande nummer av Lag & Avtal. Där utvecklar Ali Esbati sina tankar om arbetsrätten.