”Vardagslogistiken är helt klart en utmaning”

2015-11-18 23:00 Elisabeth Vene  
Den som är ordförande för Unionen blir normalt även ordförande för PTK. Martin Linder ligger bra till för den posten. Beslutet tas den 17 december. Foto: Camilla Svensk

Martin Linder, 41, är nyvald ordförande för Unionen efter Cecilia Fahlberg. Han var tidigare andre vice ordförande i förbundet.

Hur känns det?

– Lite omtumlande och intensivt.

Vilka är Unionens viktigaste frågor?

– En av de största är att föra den svenska modellen in i framtiden. Det vi kan vara mest oroliga över är om vi inte lyckas engagera och organisera både dem som finns på arbetsmarknaden och de nya. Alltmer arbete utförs i andra former än de traditionella.

Hur går Unionen vidare med de kraschade förhandlingarna om omställningsavtalet?

– Vi är ännu mer motiverade än när vi inledde förhandlingarna. Behovet av förbättrad kompetensutveckling för alla har inte försvunnit. Globaliseringen, teknik­utvecklingen och digitaliseringen kommer att öka omställningstrycket. De visstidsanställda och de som sägs upp på grund av sjukdom måste fortfarande inkluderas.

Hur ska ni göra, skaffa nya förhandlingspartner?

– Vi vill inte utesluta någonting, utom att vi skulle abdikera från frågan. Vi försöker ha ett öppet sinne.

Du kastades in i avtalsrörelsen, hur gör du?

– Det är bara att köra hårt. Men det är mycket mer som faller på en ord­förande än på en andre vice ord­förande.

Hur går det ihop med familjelivet?

– Alla småbarnsföräldrar vet vilket pussel det är. Det blir ytterligare en dimension med den här typen av uppdrag, särskilt under avtalsrörelsen. Med god planering kan även en pappa som råkar vara ordförande för Unionen dra sitt strå till stacken med vardagslogistiken, men det är helt klart en utmaning.

Varför har du hamnat där du är?

– Det är inget jag har i blodet, snarare har olika händelser gjort att jag tidigt i mitt yrkesliv sökte mig till de lokala fackliga uppdragen. Jag har hela tiden tyckt att det var inspirerande och roligt.

Roligt på vilket sätt?

– Arbetslivet utgör en så stor del av våra liv att det är tilltalande att ta chansen att påverka. Och så har jag fått höra att jag gjort ett bra jobb.

Vad gör du på din fritid?

– Jag prioriterar min familj. Vi hittar på grejer som vi tycker om att göra tillsammans, resa, till exempel. I framtiden kan man finna mig på läktaren när ett blått och vitt lag från Göteborg spelar. Eller på musikevenemang, som den 5 juni på Ullevi, då är det Håkan Hellström.

 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer