”Vårdslös hantering av Metros personal”

2019-08-12 16:17 Ann Olrin  

Nu står det klart. Efter 24,5 år lägger tidningen Metro ned sin journalistiska verksamhet och de sista journalisterna sägs upp. – Det har varit en vårdslös hantering av personalen hela vägen det senaste halvåret, säger Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande, till Journalisten.

Samtidigt meddelar tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Eriksson att han lämnar sitt uppdrag.

Under måndagen hölls förhandlingar mellan Journalistförbundet och Metros ledning.

– Det är väldigt ledsamt och sorgligt för de anställda, som kämpat hårt för bolaget och gjort sitt yttersta för det, sa Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog, till tidningen Journalisten.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert riktar, enligt SVT, skarp kritik mot hur tidningens ledning har valt att kommunicera.

– Det är ovanligt att relationerna mellan fack och arbetsgivare är så här dåliga. Vi är vana vid en bättre dialog och ett bättre samarbete. Uppgifter från ägare och ledning har i första hand kommunicerats offentligt, därefter till medarbetarna och sist har man förhandlat med facket, men då är det i princip för sent.

Enligt uppgifter från medarbetare på tidningen avstannade produktionen redan under fredagen. Syskonsajterna Metro mode och Metrojobb kommer att fortsätta sin verksamhet.

Metro ägare Christen Ager-Hanssen har berättat för Dagens Media att företaget nu istället kommer att arbeta med en sajt som tar betalt för att publicera debattartiklar.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer