Nyheter

Varsel om landsomfattande blockad av ryska fartyg

Göteborgs hamn Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

KRIGET I UKRAINA. Svenska Hamnarbetarförbundet varslade på torsdagen arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar om landsomfattande blockad mot ryska fartyg.

Publicerad

Varslet gäller ryska fartyg, ryskt gods och sjötrafik till och från ryska hamnar under det pågående kriget mot Ukraina. Blockaden är en sympatiåtgärd till stöd för Ukrainas hamnarbetare och civilbefolkning under pågående rysk invasion, meddelar förbundet i ett pressmeddelande.

Enligt förbundet innebär stridsåtgärderna att allt lossnings- och lastningsarbete, bogsering och förtöjning av utpekade fartyg försätts i blockad i svenska hamnar.

– Handeln med den ryska staten och allierade privata företag riskerar att finansiera den pågående invasionen. Det är inget abstrakt problem för våra medlemmar, utan känns in på bara huden om hamnarbetsgivare ålägger oss att hantera exempelvis rysk olja, massaved eller aluminium under ett 8-, 10- eller 12-timmarsskift, säger förbundsordförande Martin Berg.

Förbundet pekar på att Rysslands anfallskrig mot Ukraina innebär att landets hamnar stängts ner.

– I Odessa bombas civila mål, i Kherson har hela staden ockuperats av ryska trupper och beskjutningen och belägringen av Mariupol utgör en humanitär katastrof som förvärras dag för dag. Det går inte att fortsätta bedriva ”business as usual” i svenska hamnar samtidigt som våra hamnarbetarkollegor och den ukrainska civilbefolkningen tvingas att gömma sig i källare eller dödas i urskillningslösa bombningar, söger Martin Berg.

Förbundet anser att regeringen agerar för långsamt i frågan.

–  Vi har väntat i två veckor på besked från den svenska regeringen angående redan beslutade EU-sanktioner men också om vår önskan att helt stänga svenska hamnar för ryska fartyg och ryskt gods. Vi har inte hört någonting alls.

Martin Berg säger att de får indikationer på att vissa företag i branschen vill återuppta eller rentav utöka den här affärsverksamheten med ryska intressen.

– Då kan vi inte vänta längre, säger Martin Berg.