Nyheter

”Vi ser inte mångfald som ett problem”

Mattias Stenström och Åsa von Dahn har en avstämning. Foto: Sanna Percivall
Mattias Stenström har hittat rutiner som gör att han trivs och att hans arbete fungerar. Foto: Sanna Percivall
Åke Larsson och Åsa von Dahn har samlats vid bordet där Mattias Stenström monterar möbler. Foto: Sanna Percivall
Halva arbetsdagen ägnar Mattias Stenström åt att montera möbler. Övrig tid jobbar han med prismärkning. Foto: Sanna Percivall

FÖRBEREDELSE. Mattias Stenström är precis som vilken 21-åring som helst. På fritiden spelar han Counter-Strike, går på gym och umgås med sin flickvän, och som oss andra vill han bli accepterad för den han är. Han ingår i en verksamhet på Ikea som syftar till att bana väg för att personer med asperger och autism ska komma ut i arbetslivet.

Publicerad

Asperger och autism syns inte på utsidan men innebär svårigheter att tolka sociala koder och att hantera plötsliga förändringar. Därmed ställs extra höga krav på omgivningen, framför allt vad gäller förståelse och acceptans.

– Att ha Mattias och andra med liknande diagnos hos oss är en jättevinst. Vi ser inte mångfald som ett problem, utan som en tillgång. Våra medarbetare blir mer accepterande mot varandra, och jag tror att man även tar med sig den öppenheten in i kundmötet, säger Åke Larsson, HR Business Partner på Ikea Kungens kurva.

Ikea samarbetar med Conexi för den här arbetslivsförberedande verksamheten, ett företag specialiserat sig på att hjälpa personer som Mattias ut i arbetslivet.

– Vi strävar efter ett hållbart, tryggt och långsiktigt arbetsliv för de här personerna, säger Åsa von Dahn, grundare och vd på Conexi.

Samarbetet innebär att Ikea tillhandahåller arbets­ytor för sex arbetstagare med den här diagnosen, och utbildar sina medarbetare i hur autism och asperger kan ta sig uttryck och vilka behov dessa personer ofta har.

Arbetsträningen sker i butik, på lager, restauranger, inom fastighet och på kontor i några månader, eller år i vissa fall, tills de har fått tillräckligt med verktyg och kunskaper om sig själva för att få en praktikplats med lägre grad av arbetsstöd någon annanstans.

Skälet till att Conexi samarbetar med just Ikea är det stora utbudet på arbetsuppgifter som finns där. På Ikea finns garanterat uppgifter som passar för varje individ.

Dealen är att personerna utför riktiga arbetsuppgifter, men utan krav på prestation. Mattias Stenström gillar dock inte ordet arbetsträning.

– Nej, jag tar det här som en normal arbetsplats, som ett riktigt jobb.

Särskilda arbetsstödjare – finansierade med liknande kommunal budget som de dagverksamheter som existerar utanför näringslivet – är på plats och utvecklar individuella verktyg och strategier som varje person behöver för att fungera bra, och utforskar vilka arbetssituationer som är ideala.

– Vår roll är att vara nyfikna på arbetstagarna, på ett nyanserat sätt. Vi vill hjälpa personen att själv äga kontrollen över sitt arbetsliv, och när vi kommer nära kan vi göra det, säger Åsa von Dahn.

– För flera av arbetstagarna har vi exempelvis tagit fram en lång rad checklistor och scheman. Ett exempel är ett schema i omklädningsrummet som talar om för personen när det är dags att tvätta arbetsuniformen. Tillsammans med Mattias har vi gått igenom frågor som ”Var kan jag sätta mig någonstans?”, ”När är det inte okej att gå ut och röka?”, ”Vad kan man inte prata om på rasten?” och ”Vad bör man inte utelämna om sig själv?”.

Mattias Stenström får även löpande frustrationshantering för situationer när det blir kaos i huvudet, som han själv säger.

– Tidigare sjukanmälde jag mig om jag märkte att jag skulle bli fem minuter sen. Jag upplevde det som att hela min dag sprack, som att allting bara faller, och kände mig otrygg. Den typen av situationer är fortfarande jobbiga, men jag kan stanna kvar i känslan och resonera med mig själv och andra.

Åsa von Dahn, som jobbat med det här sedan 1990-talet, förklarar:

– Om man frågar en person med autism eller asperger vad som gör henne eller honom stressad kan det vara svårt att få ett svar. De kan sällan själva definiera sin stress eller frustration. Det måste man jobba med. Då kan självkänslan i vem man är byggas upp.

Måndag till fredag kommer Mattias Stenström till jobbet klockan nio, byter om, hämtar vattenflaskan och ställer sig frågan: ”Vad känner jag för att börja med?”

Halva dagen ägnar han sig åt montering av returnerade möbler som ska vidare till fyndhörnan, andra halvan åt att prismärka dem.

– Jag skulle få fnatt om jag bara gjorde en sak hela arbetsdagen.

Under sin tid på Ikea har Mattias Stenström också vant sig vid att hantera folkmassor.

– Tidigare kunde jag knappt sätta mig på en buss med 20-30 personer. Nu går det lättare.

Han tycker det är ”wow” att vara omgiven av arbetskamrater som möter honom med öppenhet och värme. I den här miljön känner han sig accepterad för den han är.