Visselblåsarna i Macchiarini-affären nekas prövning

2019-03-21 16:31 Ann Olrin  
Matthias Corbascio är känd som en av de tre visselblåsarna i den så kallade Macchiarini-affären på Karolinska Institutet i Solna. Paolo Macchiarini var fram till mars 2016 gästforskare. Han tog fram en metod att operera in konstgjorda luftstrupar. Foto: TT-Bild

FORSKNINGSFUSK. Kammarrätten i Stockholm beslutar att inte bevilja prövning för de visselblåsare från Karolinska Institutet som själva stämplades som fuskare i samband med den så kallad Macchiariniaffären.

– Kammarrättens beslut att inte pröva överklagandet är ett negativt besked för rättssäkerheten i Sverige. Det är grundläggande i en rättsstat att enskilda som pekas ut som klandervärda av myndigheter måste få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol. Kammarrättens beslut innebär att forskarna inte får den möjligheten i det här fallet, skriver Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

Han är ombud för forskarna och visselblåsarna Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio. Centrum för rättvisa företräder även forskaren Katarina Le Blanc, som också pekades ut som oredlig i KI:s beslut.

Läs mer: Centrum för rättvisa överklagar beslutet till kammarrätten

Det var 2018 som Karolinska Institutet tog beslut om en anmälan om forskningsfusk som riktats mot kirurgen Paolo Macchiarinis artiklar om konstgjorda luftstrupar. Paolo Macchiarini fälldes för forskningsfusk. Men i beslutet klandrades även bland annat tre av visselblåsarna som slog larm om missförhållandena till KI:s rektor. Karolinska Institutet ansåg att de borde ha upptäckt och agerat mot felaktigheterna i Macchiarinis forskning tidigare.

Läs mer: Visselblåsarna på KI: Vi är dödförklarade som forskare

De utpekade forskarna överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm. Den 6 november 2018 beslutade förvaltningsrätten att inte pröva saken eftersom domstolen bedömde att beslutet inte får överklagas. Idag, den 21 mars 2019, beslutade Kammarrätten i Stockholm att inte ge prövningstillstånd i målet. Det betyder att förvaltningsrättens bedömning står fast.

– Det behövs ett vägledande avgörande i den här frågan. Därför kommer Centrum för rättvisa nu att hjälpa forskarna att överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Fredrik Bergman.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer