Ylva Johansson kallas till KU

2020-09-25 13:37 TT  
Tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska frågas ut i Konstitutionsutskottet, KU, den 23 oktober om hanteringen av Arbetsförmedlingen. Foto: Olivier Hoslet / TT

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson ska frågas ut i Konstitutionsutskottet, KU, den 23 oktober om hanteringen av Arbetsförmedlingen, under tiden som arbetsmarknadsminister. Förutom Ylva Johansson har KU kallat sex ministrar inklusive statsministern till höstens utfrågningar.

Normalt sker utfrågningarna i de årliga granskningarna på våren, men som så många andra fick riksdagen och konstitutionsutskottet ändra sina planer på grund av pandemin. Nu sker granskningen av regeringen och statsråden, och uppföljningen av de KU-anmälningar som kommit in, denna höst istället.

Förutom Ylva Johansson och statsminister Stefan Löfven (S) har KU även bett finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), näringsminister Ibrahim Baylan (S), utrikesminister Ann Linde (S) samt försvarsminister Peter Hultqvist (S) avsätta tid i kalendern för att svara på frågor från ledamöterna.

Läs mer: ST-facket JO-anmäler stängning av AF-kontor

Ärendena det gäller handlar bland annat om hur regeringen följer upp beslut som riksdagen tagit om hur pengar i budgeten ska användas. Det handlar om pengar till energiforskning, om ministrars och regeringens hantering av uppgifter som rör Iraks försvarsminister al-Shammari (som var folkbokförd i Sverige) samt statsministerns uttalanden om tidigare ställningstaganden i KU.

Läs mer: V släpper kravet på misstroendeförklaring

Det gäller även uttalanden som Per Bolund gjorde om Swedbank och eventuella amerikanska sanktioner mot banken och regeringens agerande med anledning av en "falsk officer" i Försvarsmakten.

Utfrågningarna inleds med finansministern, den 7 oktober.

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer